Suomalainen perinneruoka matkailijan silmin
Näsman, Tiia (2015)
Näsman, Tiia
Vaasan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120719776
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120719776
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön taustalla ovat oma mielenkiintoni aihetta kohtaan sekä aikaisemmin tehdyt vähäiset tutkimukset. Päällimmäisenä tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin matkailijat tuntevat suomalaista perinneruokaa ja mitä he todella ajattelevat siitä. Asiantuntijahaastattelu Vallonia hotelliin toi ravintolan näkökulman tutkimukseen. Teoreettinen viitekehys on karkeasti jaettavissa kahteen eri osa-alueeseen. Ensimmäinen osio käsittelee yleisesti suomalaista perinneruokaa, mitä kaikkea siihen sisältyy jokaisena vuodenaikana ja kuinka juhlapyhät ovat suuri osa perinnettä. Toisessa osiossa perehdytään matkailuun käsitteenä, sen eri osa-alueisiin sekä itse matkailijoihin, jotka ovat olennainen osa tutkimusta. Tutkimuksen suorittamiseen käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää ja se toteutettiin kyselylomakkeen muodossa. Asiantuntijahaastattelu puolestaan suoritettiin kvalitatiivista menetelmää hyödyntäen. Tutkimuksessa selvisi, että perinneruoka on todella tuttua kotimaisille matkailijoille, vaan ei kuitenkaan jokaiselle. Ulkomaisille matkailijoille perinneruoka ei ollut ihan yhtä tuttua, mutta heistä useat tiesivät jopa muita perinneruokia, joita tutkimuksessa ei otettu edes esille. Perinneruoka on suurimmaksi osaksi erittäin pidettyä, vaikka joukosta löytyi muutamia poikkeuksia. Tutkimuksen tuloksissa oli huomattavissa paljon yhtäläisyyksiä teoreettisen viitekehyksen ja asiantuntijahaastattelun kanssa. Tuloksista selvisi myös, että ruokamatkailu ei ole niin tunnettua, kuin luulisi sen olevan. Matkailijat ovat kuitenkin kiinnostuneita aiheesta.