Jalkaterapeuttien ja ravitsemusterapeuttien yhteistyö ja sen mahdollisuudet
Käyhkö, Henna; Syrjämäki, Jaakko (2015)
Käyhkö, Henna
Syrjämäki, Jaakko
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121020254
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121020254
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on jalkaterapeuttien ja ravitsemusterapeuttien yhteistyö. Työssä kerättiin
moniammatillista asiantuntijuutta kannustavaa teoriapohjaa ja kartoitettiin haastattelemalla julkisen terveydenhuollon ravitsemusterapeuttien ja jalkaterapeuttien yhteistyötä sekä sen mahdollisuuksia. Aiheesta ei ole tehty aiempaa tutkimusta. Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan yleisimmistä jalkaterapeutin työssä kohdattavista sairauksista, joiden hoidossa ravitsemus on yhtenä tärkeänä osana.
Tavoitteenamme on kannustaa jalkaterapeutteja käyttämään ravitsemusohjausta enemmän potilaskohtaamisissa sekä tuoda näkyvyyttä kyseisille ammattikunnille. Opinnäytetyömme toimeksiantajana toimi Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyömme oli kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelimme kahden keskussairaalan jalkaterapeutteja ja ravitsemusterapeutteja. Saatu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kyseisten ammattiryhmien välisessä yhteistyön toteutumisessa on alueellisia eroja. Yhteistyö koettiin pääsääntöisesti tärkeäksi asiaksi potilaiden hoidossa. Yhteistyön toteutumiseen ei nähty ylitsepääsemättömiä ulkoisia rajoitteita, vaan haastateltavat kokivat suurimmiksi haasteiksi henkilökohtaiset asiat. Jokainen vastaajista kuitenkin näki yhteistyöllä tulevaisuuden näkymiä.
Jatkotutkimusaiheina voisi olla laajempi selvitys yhteistyön alueellisista eroista, jalkaterapeuteille suunnattu ravitsemusopas ja jalkaterapeuttiopiskelijoiden ravitsemustietämyksen kartoittaminen. Lisäksi ehdotamme jalkaterapeutin ammatinkuvan esille tuomista ravitsemusterapeuteille.
moniammatillista asiantuntijuutta kannustavaa teoriapohjaa ja kartoitettiin haastattelemalla julkisen terveydenhuollon ravitsemusterapeuttien ja jalkaterapeuttien yhteistyötä sekä sen mahdollisuuksia. Aiheesta ei ole tehty aiempaa tutkimusta. Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan yleisimmistä jalkaterapeutin työssä kohdattavista sairauksista, joiden hoidossa ravitsemus on yhtenä tärkeänä osana.
Tavoitteenamme on kannustaa jalkaterapeutteja käyttämään ravitsemusohjausta enemmän potilaskohtaamisissa sekä tuoda näkyvyyttä kyseisille ammattikunnille. Opinnäytetyömme toimeksiantajana toimi Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyömme oli kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelimme kahden keskussairaalan jalkaterapeutteja ja ravitsemusterapeutteja. Saatu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kyseisten ammattiryhmien välisessä yhteistyön toteutumisessa on alueellisia eroja. Yhteistyö koettiin pääsääntöisesti tärkeäksi asiaksi potilaiden hoidossa. Yhteistyön toteutumiseen ei nähty ylitsepääsemättömiä ulkoisia rajoitteita, vaan haastateltavat kokivat suurimmiksi haasteiksi henkilökohtaiset asiat. Jokainen vastaajista kuitenkin näki yhteistyöllä tulevaisuuden näkymiä.
Jatkotutkimusaiheina voisi olla laajempi selvitys yhteistyön alueellisista eroista, jalkaterapeuteille suunnattu ravitsemusopas ja jalkaterapeuttiopiskelijoiden ravitsemustietämyksen kartoittaminen. Lisäksi ehdotamme jalkaterapeutin ammatinkuvan esille tuomista ravitsemusterapeuteille.