Elintarvikkeiden ravitsemuksellinen laatu ja opas leikki-ikäisen ravitsemuksesta : Case: Päiväkoti Pikku-Äijä, Kauhajoki
Korkeamäki, Tiina (2015)
Korkeamäki, Tiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621103
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621103
Tiivistelmä
Suomalaisten lasten ravitsemus on ollut viime aikoina entistä enemmän esillä kasvavan ylipaino-ongelman ja lihavuuden merkittävän lisääntymisen myötä. Syitä tähän ovat lasten muuttuneet elintavat. Ruokailutottumukset ovat huonontuneet, herkkuja myydään aiempaa isommissa pakkauksissa sekä liikuntaa harrastetaan aina vain vähemmän. Lihavuus seuraa helposti aikuisikään saakka, jolloin puhkeavat sairaudet ovat saaneet alkunsa jo varhain lapsuudessa.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Kauhajoen päiväkoti Pikku-Äijässä käytettävien elintarvikkeiden ravitsemuslaatu ja se vastaavatko elintarvikkeet laadittuja suosituksia. Tulosten pohjalta annettiin kehittämisehdotuksia elintarvikkeille, jotka eivät vastanneet suosituksia. Lisäksi laadittiin leikki-ikäisten ravitsemuksen pääasioita käsittelevä opas päiväkodin henkilökunnan käyttöön.
Työ suoritettiin valokuvaamalla päiväkoti Pikku-Äijän elintarvikkeet keväällä 2015. Valokuvien pohjalta elintarvikkeet taulukoitiin elintarvikeryhmittäin ja etsittiin niiden ravintosisällöt eri valmistajien antamista tuotetiedoista. Ravintosisältöjä verrattiin annettuihin suosituksiin. Suosituksena ja kehittämisehdotusten pohjana toimi Suomen Sydänliiton julkaisu: Suositus elintarvikkeiden ravitsemuksellisiksi ehdoiksi (2010). Päiväkodilla käytössä olevia elintarvikkeita kirjattiin yhteensä 127 kappaletta. Ravitsemusopas laadittiin työn loppuvaiheessa tiivistetysti teoriataustan pohjalta.
Tulosten mukaan osa päiväkodin elintarvikkeista ei täyttänyt suosituksen kriteerejä. Suurin suositusten ulkopuolelle jäänyt elintarvikeryhmä oli valmisruoat, aterian osat sekä puolivalmisteet. Toiseksi eniten suosituksen vastaisia elintarvikkeita sisälsivät maidot, maitovalmisteet ja niiden kaltaiset valmisteet.
Saatujen tulosten pohjalta päiväkodin ruokailua voidaan kehittää niin, että se vastaa mahdollisimman hyvin ravitsemussuosituksia. Tulosten pohjalta on myös mahdollisuus parantaa päiväkodin lasten ravitsemusta.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Kauhajoen päiväkoti Pikku-Äijässä käytettävien elintarvikkeiden ravitsemuslaatu ja se vastaavatko elintarvikkeet laadittuja suosituksia. Tulosten pohjalta annettiin kehittämisehdotuksia elintarvikkeille, jotka eivät vastanneet suosituksia. Lisäksi laadittiin leikki-ikäisten ravitsemuksen pääasioita käsittelevä opas päiväkodin henkilökunnan käyttöön.
Työ suoritettiin valokuvaamalla päiväkoti Pikku-Äijän elintarvikkeet keväällä 2015. Valokuvien pohjalta elintarvikkeet taulukoitiin elintarvikeryhmittäin ja etsittiin niiden ravintosisällöt eri valmistajien antamista tuotetiedoista. Ravintosisältöjä verrattiin annettuihin suosituksiin. Suosituksena ja kehittämisehdotusten pohjana toimi Suomen Sydänliiton julkaisu: Suositus elintarvikkeiden ravitsemuksellisiksi ehdoiksi (2010). Päiväkodilla käytössä olevia elintarvikkeita kirjattiin yhteensä 127 kappaletta. Ravitsemusopas laadittiin työn loppuvaiheessa tiivistetysti teoriataustan pohjalta.
Tulosten mukaan osa päiväkodin elintarvikkeista ei täyttänyt suosituksen kriteerejä. Suurin suositusten ulkopuolelle jäänyt elintarvikeryhmä oli valmisruoat, aterian osat sekä puolivalmisteet. Toiseksi eniten suosituksen vastaisia elintarvikkeita sisälsivät maidot, maitovalmisteet ja niiden kaltaiset valmisteet.
Saatujen tulosten pohjalta päiväkodin ruokailua voidaan kehittää niin, että se vastaa mahdollisimman hyvin ravitsemussuosituksia. Tulosten pohjalta on myös mahdollisuus parantaa päiväkodin lasten ravitsemusta.