Hevosenlihan hyötykäytön esteet ja edistäminen
Nelimarkka, Tuulia; Vilmilä, Anna (2015)
Nelimarkka, Tuulia
Vilmilä, Anna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015123121742
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015123121742
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa hevosenlihan hyötykäytön ongelmia. Hevosenlihaa käytetään Suomessa kohtuullisesti, ja suurin osa käytetystä lihasta on muuta kuin kotimaista. Suomessa hevonen lopetetaan usein niin, ettei hevosesta saatavaa lihaa hyödynnetä.
Selvitimme erilaisilla kyselyillä ja haastatteluilla hevosenomistajien, hevosharrastajien, kuluttajien, liha-alan asiantuntijan ja teurastamon edustajan mielipiteitä hevosenlihan käytöstä elintarvikkeena. Tutkimukset toteutettiin aikavälillä tammi-toukokuussa 2015. Kävimme haastattelemassa henkilökohtaisesti teurastamon edustajaa, hevosenomistajia ja liha-alan asiantuntijaa. Kuluttajille tehtiin kysely netissä.
Suurin osa kyselyyn vastanneista hevosenomistajista olisi valmiita viemään hevosensa teurastettavaksi, mikäli lihasta saatava korvaus olisi parempi. Kyselyn perusteella suurin osa kuluttajista olisi valmista syömään hevosenlihaa, mikäli sitä olisi helposti saatavilla. Teurastamo kokee kuitenkin ongelmaksi kuluttajat sekä myynnin. Kuluttajat eivät käytä hevosenlihaa, sillä tietotaito ja saatavuus ovat liian heikkoja. Joillakin kuluttajilla asenne hevosenlihaa kohtaa on myös vielä kielteinen, sillä vielä kymmenisen vuotta sitten Hippoksesta lähtien hevosenlihan käyttöä ei pidetty hyväksyttävänä.
Selvitimme erilaisilla kyselyillä ja haastatteluilla hevosenomistajien, hevosharrastajien, kuluttajien, liha-alan asiantuntijan ja teurastamon edustajan mielipiteitä hevosenlihan käytöstä elintarvikkeena. Tutkimukset toteutettiin aikavälillä tammi-toukokuussa 2015. Kävimme haastattelemassa henkilökohtaisesti teurastamon edustajaa, hevosenomistajia ja liha-alan asiantuntijaa. Kuluttajille tehtiin kysely netissä.
Suurin osa kyselyyn vastanneista hevosenomistajista olisi valmiita viemään hevosensa teurastettavaksi, mikäli lihasta saatava korvaus olisi parempi. Kyselyn perusteella suurin osa kuluttajista olisi valmista syömään hevosenlihaa, mikäli sitä olisi helposti saatavilla. Teurastamo kokee kuitenkin ongelmaksi kuluttajat sekä myynnin. Kuluttajat eivät käytä hevosenlihaa, sillä tietotaito ja saatavuus ovat liian heikkoja. Joillakin kuluttajilla asenne hevosenlihaa kohtaa on myös vielä kielteinen, sillä vielä kymmenisen vuotta sitten Hippoksesta lähtien hevosenlihan käyttöä ei pidetty hyväksyttävänä.