Terva : Perinnetaitoa ennen ja nyt
Puranen, Johanna (2015)
Puranen, Johanna
Yrkeshögskolan Novia
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015122121596
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015122121596
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on terva, vuosituhansia vanha puunsuoja-aine, joka on tärkeä monissa perinnekohteissa vielä tänäkin päivänä. Työn tarkoituksena on tehdä terva tutuksi lukijoille ottamalla selvää, mitä tervatuotantoon ennen vanhaan liittyi ja mitä mahdollisuuksia sillä on tänä päivänä. Työssä käsitellään koko tervan elinkaari, sillä onhan se merkittävä osa Suomen historiaa.
Työ on rajattu käsittelemään vain puutervaa, jonka tärkein raaka-aine on mänty. Tervaa voidaan polttaa muistakin puulajeista, mutta mänty antaa sille parhaat ominaisuudet. Tervan valmistus eli kuivatislaus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Valmistustapoja ja tervan hyödyntämistä kuvaillaan sekä historian tietojen että nykytiedon perusteella.
Työ pohjautuu pääosin kirjallisuuslähteisiin, kuten perinnekuvaelmiin ja -kertomuksiin puunkäytön historiasta. Mukana on myös raportteja nykyajan tervanpolttoprojekteista ympäri Suomea. Kirjallisuudesta löytyy enemmän tietoa tervahaudoista kuin tervauuneista, joten tietoja täydennetään haastattelemalla tervanvalmistajaa, joka on perehtynyt nimenomaan nykyaikaiseen uunipolttoon. Työ päätetään laskelmaan tervanpolton kannattavuudesta, jossa metsän tuotto lasketaan Motti-ohjelmistolla.
Entisaikaan tervapolton suosioon oli syynä elannon hankkimisen karut olosuhteet, kun taas nykyään lähinnä sen ainutlaatuiset ominaisuudet ja tuoksu. Tervan valmistustavat ja käyttötarkoitukset eivät kuitenkaan ole muuttuneet kovinkaan paljon vuosien saatossa. Loppulaskelma osoittaa, että on hieman kannattavampaa polttaa pienempää puutavaraa tervauunissa, kuin myydä kuitupuuna metsäyhtiölle. Mäntyterva on aine, johon kannattaa tutustua.
Työ on rajattu käsittelemään vain puutervaa, jonka tärkein raaka-aine on mänty. Tervaa voidaan polttaa muistakin puulajeista, mutta mänty antaa sille parhaat ominaisuudet. Tervan valmistus eli kuivatislaus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Valmistustapoja ja tervan hyödyntämistä kuvaillaan sekä historian tietojen että nykytiedon perusteella.
Työ pohjautuu pääosin kirjallisuuslähteisiin, kuten perinnekuvaelmiin ja -kertomuksiin puunkäytön historiasta. Mukana on myös raportteja nykyajan tervanpolttoprojekteista ympäri Suomea. Kirjallisuudesta löytyy enemmän tietoa tervahaudoista kuin tervauuneista, joten tietoja täydennetään haastattelemalla tervanvalmistajaa, joka on perehtynyt nimenomaan nykyaikaiseen uunipolttoon. Työ päätetään laskelmaan tervanpolton kannattavuudesta, jossa metsän tuotto lasketaan Motti-ohjelmistolla.
Entisaikaan tervapolton suosioon oli syynä elannon hankkimisen karut olosuhteet, kun taas nykyään lähinnä sen ainutlaatuiset ominaisuudet ja tuoksu. Tervan valmistustavat ja käyttötarkoitukset eivät kuitenkaan ole muuttuneet kovinkaan paljon vuosien saatossa. Loppulaskelma osoittaa, että on hieman kannattavampaa polttaa pienempää puutavaraa tervauunissa, kuin myydä kuitupuuna metsäyhtiölle. Mäntyterva on aine, johon kannattaa tutustua.