Mealtime Situations among Surgical Patients : Validation of an observation tool - A literature review
Orhue, Darlington; Emiko, Justin (2015)
Orhue, Darlington
Emiko, Justin
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604073962
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604073962
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on löytää lisää tutkimustuloksia vahvistamaan näyttöä jo käytössä olevasta havainnointi työkalusta, jota käytetään nauhoittamaan kirurgisten potilaiden rukailutilanteita. Tarkoituksena on kehittää myönteisesti ruokailutilanteita, jotta voidaan vahvistaa hyvää ravinnonsaantia ja vähentää aliravitsemusta kirurgisten potilaiden parissa. Tutkimuskysymys on: osoittaako tutkimusnäyttö, että havainnointi työkalu on validi?
Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus. Tutkimusartikkeleita etsittiin seuraavista tietokannoista: CINAHL, MEDLINE, Nursing Database, Joanna Briggs Institute Database ja käsinhaun kautta. Deduktiivista sisällön analyysia varten valittiin käsiteltäväksi 15 artikkelia.
Tulokset osoittavat, että seuraavat tekijät, kuten käsihygienia, ympäristö, miellyttävä asento, ruokalista, aterioiden valinnanmahdollisuus, ruokatarjottimella olevan kannen avaaminen ja ruokailutilanteissa avustaminen määrittävät kirurgisten potilaiden ruokailutilanteita. Siten ne ovat osa hyvää ravitsemushoitoa.
Näiden löydösten perusteella voitaisiin suositella hoitajille ja teveydenhuollon työntekijöille, että tarjotakseen laadukasta hoitoa kirurgisille potilaille, tulisi heidän perehtyä tarkemmin ja harjoitella enemmän vahvistaakseen omaa osaamistaan ja asenteitaan koskien ravitsemushoitoa.
Voi olla yleinen olettamus olettaa, että oikea hoitoon sitoutuminen käyttämällä havainnointi työkalua tukisi hyvää ravinnonsaantia ja vähentäisi riskiä aliravitsemukseen. Asiasta ei ole kuintenkaan riitävää tieteellistä näyttöä tukemaan tämän havainnointi työkalun käyttöä, sillä sitä on käytetty vain yhdessä tutkimuksessa. Tarvitaan jatkotutkimuksia arvioimaan ravitsemuksellista näyttöä hyödyntämällä havainnointi työkalua.
Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus. Tutkimusartikkeleita etsittiin seuraavista tietokannoista: CINAHL, MEDLINE, Nursing Database, Joanna Briggs Institute Database ja käsinhaun kautta. Deduktiivista sisällön analyysia varten valittiin käsiteltäväksi 15 artikkelia.
Tulokset osoittavat, että seuraavat tekijät, kuten käsihygienia, ympäristö, miellyttävä asento, ruokalista, aterioiden valinnanmahdollisuus, ruokatarjottimella olevan kannen avaaminen ja ruokailutilanteissa avustaminen määrittävät kirurgisten potilaiden ruokailutilanteita. Siten ne ovat osa hyvää ravitsemushoitoa.
Näiden löydösten perusteella voitaisiin suositella hoitajille ja teveydenhuollon työntekijöille, että tarjotakseen laadukasta hoitoa kirurgisille potilaille, tulisi heidän perehtyä tarkemmin ja harjoitella enemmän vahvistaakseen omaa osaamistaan ja asenteitaan koskien ravitsemushoitoa.
Voi olla yleinen olettamus olettaa, että oikea hoitoon sitoutuminen käyttämällä havainnointi työkalua tukisi hyvää ravinnonsaantia ja vähentäisi riskiä aliravitsemukseen. Asiasta ei ole kuintenkaan riitävää tieteellistä näyttöä tukemaan tämän havainnointi työkalun käyttöä, sillä sitä on käytetty vain yhdessä tutkimuksessa. Tarvitaan jatkotutkimuksia arvioimaan ravitsemuksellista näyttöä hyödyntämällä havainnointi työkalua.