AB Seinäjoki : Kohti agrobiotalouden innovaatioyhteisöä
AB Seinäjoki : Towards Innovation Center of Agrobioeconomy
Sivula, Ari; Suutari, Timo; Jumppanen, Aapo; Ahvenniemi, Maria (2016)
Sivula, Ari
Suutari, Timo
Jumppanen, Aapo
Ahvenniemi, Maria
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952- 7109-44-1
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952- 7109-44-1
Tiivistelmä
Tämä raportti kuvaa Agrobiotalous Seinäjoki -valmisteluhankkeen (AB Seinäjoki) keskeiset tulokset sekä hankkeen aikana saadut kokemukset. Valmisteluhankkeen tavoitteena on ollut muodostaa agrobiotalouden osaaja- ja innovaatioyhteisö, määritellä sen toimintamalli sekä yleisemmin voimistaa Etelä-Pohjanmaan roolia agrobiotalouden keskittymänä osana kansallista biotalouden kehittämistä. Valmisteluhankkeen johtoajatuksena on ollut paikallisen agrobiotalouden innovaatioekosysteemin vahvistaminen.
AB Seinäjoen strateginen tavoite on ollut rakentaa agrobiotalouden kehittäjille, tutkijoille ja yrityksille toimintaympäristö, jonka avulla voidaan synnyttää uutta ja kannattavaa alan liiketoimintaa. AB Seinäjoki on tausta- ja jäsenorganisaatioidensa toiminnoista, palveluista sekä yhteistyössä niiden pohjalta syntyvistä uusista kokonaisuuksista muodostuva kehitysalusta. Itse osaajayhteisö fasilitoituineen tapahtumineen sekä vuorovaikutusta tukevat tilat Framin kampusalueella muodostavat AB Seinäjoen toiminta- ja palvelumallin ytimen. AB Seinäjoki nivoutuu jo tehtyyn elintarvikealan, ruokajärjestelmien ja biotalouden kehittämistoimintaan muodostaen täydentävän kehitysjatkumon. AB Seinäjoki pyrkii jatkossa olemaan globaalisti verkottunut agrobiotalouden solmukohta. Valmisteluhankkeessa havaittiin, että tähän tavoitteeseen on vielä matkaa. Päämäärä on kuitenkin kaikilla alueen toimijoilla sama: halutaan kiihdyttää agrobiotalouden liiketoimintaa ja synnyttää innovaatioita. AB Seinäjoki voi tarjota kohtaamisia, joissa yritysten palvelutarpeet tunnistetaan ja joissa etsitään olemassa olevista palveluista tai niiden yhdistelmistä sopivia ratkaisuja agrobiotalousalan liiketoiminnan edistämiseen.
AB Seinäjoki -valmisteluhanke toteutettiin 1.5.2015–28.2.2016 yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun Elintarvike ja maatalous -yksikön, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin sekä Into Seinäjoki Oy:n kesken. Hanketta rahoittivat Etelä-ohjanmaan liitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen kaupunki, Into Seinäjoki Oy sekä Seinäjoen yliopistokeskus.
AB Seinäjoen strateginen tavoite on ollut rakentaa agrobiotalouden kehittäjille, tutkijoille ja yrityksille toimintaympäristö, jonka avulla voidaan synnyttää uutta ja kannattavaa alan liiketoimintaa. AB Seinäjoki on tausta- ja jäsenorganisaatioidensa toiminnoista, palveluista sekä yhteistyössä niiden pohjalta syntyvistä uusista kokonaisuuksista muodostuva kehitysalusta. Itse osaajayhteisö fasilitoituineen tapahtumineen sekä vuorovaikutusta tukevat tilat Framin kampusalueella muodostavat AB Seinäjoen toiminta- ja palvelumallin ytimen. AB Seinäjoki nivoutuu jo tehtyyn elintarvikealan, ruokajärjestelmien ja biotalouden kehittämistoimintaan muodostaen täydentävän kehitysjatkumon. AB Seinäjoki pyrkii jatkossa olemaan globaalisti verkottunut agrobiotalouden solmukohta. Valmisteluhankkeessa havaittiin, että tähän tavoitteeseen on vielä matkaa. Päämäärä on kuitenkin kaikilla alueen toimijoilla sama: halutaan kiihdyttää agrobiotalouden liiketoimintaa ja synnyttää innovaatioita. AB Seinäjoki voi tarjota kohtaamisia, joissa yritysten palvelutarpeet tunnistetaan ja joissa etsitään olemassa olevista palveluista tai niiden yhdistelmistä sopivia ratkaisuja agrobiotalousalan liiketoiminnan edistämiseen.
AB Seinäjoki -valmisteluhanke toteutettiin 1.5.2015–28.2.2016 yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun Elintarvike ja maatalous -yksikön, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin sekä Into Seinäjoki Oy:n kesken. Hanketta rahoittivat Etelä-ohjanmaan liitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen kaupunki, Into Seinäjoki Oy sekä Seinäjoen yliopistokeskus.