Ikääntyville suunnatun kasvistuotteen tuotekehitys
Pälvimäki-Lindström, Heli (2016)
Pälvimäki-Lindström, Heli
Hämeen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127450
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127450
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö pohjautui ikääntyvien ravitsemuksen ongelmiin. Työn tavoitteena oli esittää tuotekehitysmalli ja havainnollistaa tätä ikääntyville suunnatun kasvistuotteen avulla.
Työn teoriaosuudessa käsitellään ikäihmisten ravitsemuksen ongelmakohtia ja tuotekehityksen teoriamalleja. Työssä on esitetty tuotekehitysmalli, joka lähtee liikkeelle kasvistuotteen ideoinnista ja reseptien suunnittelusta. Reseptien määrää on karsittu työn edetessä, jotta päästiin selkeään lopputuotteeseen. Reseptien parannukset tehtiin aistinvaraisen arvioinnin perusteella esikokeissa. Arvioinnin suunnittelussa kiinnitettiin huomioita lopullisen tuotteen haluttuihin ominaisuuksiin.
Tavoitteita lopputuotteelle olivat käytännöllisyys, maistuvuus, ikäihmisille sopiva rakenne ja monipuolisuus. Näitä ominaisuuksia haettiin suunnittelun ja esikokeiden avulla. Lopputuotteessa onnistuttiin monessa halutussa tekijässä. Kasvistuote sopii ravitsemuksellisesti ikääntyvien ruokavalioon ja tuotteen monipuolisuus antaa mahdollisuuden laajalle jatkosuunnittelulle.
Lopputuloksena syntyi tuotekehitysmalli, jonka avulla kehitettiin resepti kasviskuutiolle. Kasviskuutio toimii helppona ja käytännöllisenä lisäkkeenä erilaisissa arkipäivän ruuissa. Kasviskuution tuotekehitystä voidaan jatkaa ja erilaisia reseptejä suunnitella, joissa kuutio toimii pohjana. Tuote tulisi arvioida ikäihmisillä. Tässä työssä ei varsinaista kohderyhmää päästy hyödyntämään arvioinneissa.
Työn teoriaosuudessa käsitellään ikäihmisten ravitsemuksen ongelmakohtia ja tuotekehityksen teoriamalleja. Työssä on esitetty tuotekehitysmalli, joka lähtee liikkeelle kasvistuotteen ideoinnista ja reseptien suunnittelusta. Reseptien määrää on karsittu työn edetessä, jotta päästiin selkeään lopputuotteeseen. Reseptien parannukset tehtiin aistinvaraisen arvioinnin perusteella esikokeissa. Arvioinnin suunnittelussa kiinnitettiin huomioita lopullisen tuotteen haluttuihin ominaisuuksiin.
Tavoitteita lopputuotteelle olivat käytännöllisyys, maistuvuus, ikäihmisille sopiva rakenne ja monipuolisuus. Näitä ominaisuuksia haettiin suunnittelun ja esikokeiden avulla. Lopputuotteessa onnistuttiin monessa halutussa tekijässä. Kasvistuote sopii ravitsemuksellisesti ikääntyvien ruokavalioon ja tuotteen monipuolisuus antaa mahdollisuuden laajalle jatkosuunnittelulle.
Lopputuloksena syntyi tuotekehitysmalli, jonka avulla kehitettiin resepti kasviskuutiolle. Kasviskuutio toimii helppona ja käytännöllisenä lisäkkeenä erilaisissa arkipäivän ruuissa. Kasviskuution tuotekehitystä voidaan jatkaa ja erilaisia reseptejä suunnitella, joissa kuutio toimii pohjana. Tuote tulisi arvioida ikäihmisillä. Tässä työssä ei varsinaista kohderyhmää päästy hyödyntämään arvioinneissa.