Ruokailuympäristön vaikutus terveellisiin ruokavalintoihin : Tutkimusmenetelmien testaus ja arviointi ravintolaympäristössä
The impact of a dining environment on making healthy food choices : Testing and evaluation of applicable research methods
Kontukoski, Maija; Paakki, Maija; Thureson, Jon; Pitkäkoski, Tuija; Uimonen, Heikki; Sandell, Mari; Hopia, Anu (2016)
Kontukoski, Maija
Paakki, Maija
Thureson, Jon
Pitkäkoski, Tuija
Uimonen, Heikki
Sandell, Mari
Hopia, Anu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7109-45-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7109-45-8
Tiivistelmä
Ruokailuympäristön vaikutus terveellisiin ruokavalintoihin -hanke on Suomen Kulttuurirahaston vuosina 2014–2015 rahoittama pilottitutkimus, jonka tavoitteena on selvittää sitä, voidaanko ympäristötekijöillä vaikuttaa ihmisten kasvisten kulutukseen ja siten ympäristötekijöiden avulla tukea terveellisiä ruokavalintoja. Tutkimuksessa selvitetään ruoan ja ruokailutilan ominaisuuksien, erityisesti ruoan värin sekä ruokailutilan väri- ja äänimaiseman vaikutusta ruokavalintoihin ja viihtyvyyteen. Pilottitutkimuksessa selvitettiin, millaisilla menetelmillä ja mittareilla ympäristötekijöiden vaikutusta voidaan parhaiten tutkia. Tutkimusnäkökulma on monitieteinen ja hankkeen tutkijat ovat elintarvikekehityksen, arkkitehtuurin, musiikintutkimuksen ja markkinoinnin aloilta.
Tutkimusaineisto kerättiin toteuttamalla neljän koeasetelman sarja huhtikuussa 2015 Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) restonomikoulutuksen opetusravintola Prikassa. Koeasetelmat muodostuivat lounasruokailuista, jotka toteutettiin yhteistyössä SeAMK:n restonomikoulutuksen Food Design -kurssin kanssa. Tutkimukseen osallistui 209 henkilöä, joista 187 vastausta analysoitiin.
Tutkimuksen koeasetelmien tulokset osoittavat, että yhteensovitetut ympäristötekijät, ruoan väri sekä väri- ja äänimaisema, vahvistivat ruokailijoiden kokemaa mielihyvää, mutta tässä tutkimuksessa ne eivät vaikuttaneet salaattien valintaan. Toisaalta tulokset antoivat viitteitä myös siitä, että ruoan värillä voidaan vaikuttaa noutopöydässä tehtäviin ruokavalintoihin: monivärisiä salaatteja valittiin yksivärisiä salaatteja enemmän. Tulosten lisäksi raportissa arvioidaan eri tutkimusaineistojen, keruumenetelmien ja analyysimenetelmien soveltuvuutta ympäristöelementtien vaikutuksen tutkimiseen.
Tutkimusaineisto kerättiin toteuttamalla neljän koeasetelman sarja huhtikuussa 2015 Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) restonomikoulutuksen opetusravintola Prikassa. Koeasetelmat muodostuivat lounasruokailuista, jotka toteutettiin yhteistyössä SeAMK:n restonomikoulutuksen Food Design -kurssin kanssa. Tutkimukseen osallistui 209 henkilöä, joista 187 vastausta analysoitiin.
Tutkimuksen koeasetelmien tulokset osoittavat, että yhteensovitetut ympäristötekijät, ruoan väri sekä väri- ja äänimaisema, vahvistivat ruokailijoiden kokemaa mielihyvää, mutta tässä tutkimuksessa ne eivät vaikuttaneet salaattien valintaan. Toisaalta tulokset antoivat viitteitä myös siitä, että ruoan värillä voidaan vaikuttaa noutopöydässä tehtäviin ruokavalintoihin: monivärisiä salaatteja valittiin yksivärisiä salaatteja enemmän. Tulosten lisäksi raportissa arvioidaan eri tutkimusaineistojen, keruumenetelmien ja analyysimenetelmien soveltuvuutta ympäristöelementtien vaikutuksen tutkimiseen.