Tuotevalikoiman kehittäminen ravintolassa
Nieminen, Elina (2016)
Nieminen, Elina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211651
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211651
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan erilaisia tapoja laajentaa sekä uudistaa samppanjoihin erikoistuneen pienen anniskeluravintolan valikoimaa. Tarkoituksena on kartoittaa tämän hetkinen toimintamalli sekä pyrkiä etsimään uusia mahdollisuuksia ja keinoja valikoiman jatkuvaan kehittämiseen.
Aluksi tarkastellaan monipuolisesti logistiikkaa käsitteenä, sekä selvitetään kannattavuuteen vaikuttavia osatekijöitä. Logistiikkaa tarkastellaan myös kustannusten näkökulmasta. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi alkoholijuomiin liittyvää lainsäädäntöä sekä velvoitteita. Työn edetessä selvitetään Suomen lakien mukaiset mahdolliset alkoholijuomien hankintaväylät ja niihin liittyvät lupa-asiat sekä ehdot. Työn edetessä perehdytään myös tutkimuskohteena olevaan samppanjaan viininä, sekä sen valmistusmenetelmään. Teoriaosuuden jälkeen tutkimuksessa selvitetään tuotehankinnoista aiheutuvia kustannuksia sekä vertaillaan niitä keskenään tarkoituksena löytää mahdollisimman kustannustehokas ja tarkoitusta parhaiten palveleva tuotehankintatapa. Pääpainona tutkimuksessa on omatoimisen viinien maahantuonnin aloittamisen kannattavuuden selvittäminen.
Tuloksia sekä johtopäätöksiä arvioidaan monesta eri näkökulmasta, lähtökohtana kuitenkin kannattavuus pienyrityksen liiketoiminnan kannalta. Tuloksien tulisi toimia apuna ravintolan valikoiman kehittämisessä sekä tuotevaihtuvuuden laajentamisessa. Tuloksia voidaan käyttää lisänä myös esimerkiksi ravintola-alalla toimivan pienyrityksen uuden työntekijän syvemmässä perehdyttämisessä, jolloin syntyy laajempi ymmärrys yritystoiminnan keskeisistä peruspilareista.
Aluksi tarkastellaan monipuolisesti logistiikkaa käsitteenä, sekä selvitetään kannattavuuteen vaikuttavia osatekijöitä. Logistiikkaa tarkastellaan myös kustannusten näkökulmasta. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi alkoholijuomiin liittyvää lainsäädäntöä sekä velvoitteita. Työn edetessä selvitetään Suomen lakien mukaiset mahdolliset alkoholijuomien hankintaväylät ja niihin liittyvät lupa-asiat sekä ehdot. Työn edetessä perehdytään myös tutkimuskohteena olevaan samppanjaan viininä, sekä sen valmistusmenetelmään. Teoriaosuuden jälkeen tutkimuksessa selvitetään tuotehankinnoista aiheutuvia kustannuksia sekä vertaillaan niitä keskenään tarkoituksena löytää mahdollisimman kustannustehokas ja tarkoitusta parhaiten palveleva tuotehankintatapa. Pääpainona tutkimuksessa on omatoimisen viinien maahantuonnin aloittamisen kannattavuuden selvittäminen.
Tuloksia sekä johtopäätöksiä arvioidaan monesta eri näkökulmasta, lähtökohtana kuitenkin kannattavuus pienyrityksen liiketoiminnan kannalta. Tuloksien tulisi toimia apuna ravintolan valikoiman kehittämisessä sekä tuotevaihtuvuuden laajentamisessa. Tuloksia voidaan käyttää lisänä myös esimerkiksi ravintola-alalla toimivan pienyrityksen uuden työntekijän syvemmässä perehdyttämisessä, jolloin syntyy laajempi ymmärrys yritystoiminnan keskeisistä peruspilareista.