Sterilointiprosessin veden virtausnopeuden vaikutus F-arvojen kehittymiseen
Järvinen, Jani (2016)
Järvinen, Jani
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016082513801
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016082513801
Tiivistelmä
Sterilointiprosessin optimointia on tehty opinnäytetöinä aikaisempina vuosina Oy Lunden AB Jalostajalla. Töiden tarkoituksena on ollut seurata sterilointiprosessin toimivuutta tuoteturvallisuuden ja laadun vaatimien tavoitteiden saavuttamiseksi. Aikaisempiin töihin verrattuna autoklaaveihin on asennettu virtausmittarit, jotka mahdollistavat veden virtausnopeuden seuraamisen. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on seurata veden virtausnopeuden vaikutusta f-arvojen kehittymiseen.
Sterilointiprosessin veden virtausnopeuden vaikutuksesta f-arvojen kehittymiseen toteutettiin tekemällä hernekeittosäilykkeille lämpötilamittaukset Oy Lunden Ab Jalostajan kaikista autoklaaveista. Mittaukset suoritettiin hernekeitolla, jonka tölkkikoko oli 73 x 109 mm ja paino 435 g. Sterilointiprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa: esilämmitys, sterilointi ja jäähdytys. Sterilointiprosessin tarkoituksena on tuhota kaikki elintarvikkeen sisältämät patogeenit bakteerit ja niiden itiöt. Mittaukset suoritettiin aikaisemmissa opinnäytetöissä määritettyjen kylmimpien paikkojen mukaan. Mittausparametrina oli lämpötilan kehittyminen ajan funktiona. Steriloinnin tehokkuuden mittarina käytetään F-arvoa, joka on aika, joka tarvitaan tuhoamaan tuotteessa mahdollisesti olevat mikrobit.
Tulokset osoittivat, että sterilointiprosessi toimii f-arvojen suhteen sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja haluttu tuoteturvallisuus on saavutettu, mutta veden virtausnopeudelle ei pystytty asettamaan raja-arvoja.
.
Sterilointiprosessin veden virtausnopeuden vaikutuksesta f-arvojen kehittymiseen toteutettiin tekemällä hernekeittosäilykkeille lämpötilamittaukset Oy Lunden Ab Jalostajan kaikista autoklaaveista. Mittaukset suoritettiin hernekeitolla, jonka tölkkikoko oli 73 x 109 mm ja paino 435 g. Sterilointiprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa: esilämmitys, sterilointi ja jäähdytys. Sterilointiprosessin tarkoituksena on tuhota kaikki elintarvikkeen sisältämät patogeenit bakteerit ja niiden itiöt. Mittaukset suoritettiin aikaisemmissa opinnäytetöissä määritettyjen kylmimpien paikkojen mukaan. Mittausparametrina oli lämpötilan kehittyminen ajan funktiona. Steriloinnin tehokkuuden mittarina käytetään F-arvoa, joka on aika, joka tarvitaan tuhoamaan tuotteessa mahdollisesti olevat mikrobit.
Tulokset osoittivat, että sterilointiprosessi toimii f-arvojen suhteen sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja haluttu tuoteturvallisuus on saavutettu, mutta veden virtausnopeudelle ei pystytty asettamaan raja-arvoja.
.