VÄLIPALAN AVULLA KOHTI TERVEELLISIÄ VALINTOJA : Toiminnallinen ravitsemusohjaus 5.–6.-luokkalaisille
Gharieb, Heini; Valendinos, Zica (2016)
Gharieb, Heini
Valendinos, Zica
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112517456
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112517456
Tiivistelmä
Gharieb, Heini & Valendinos, Zica. Välipalan avulla kohti terveellisiä valintoja.
Toiminnallinen ravitsemusohjaus 5.-6.-luokkalaisille. Diak, Helsinki 2016, 71s.,
20 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hoitoalan koulutusohjelma, sairaanhoitaja
(AMK).
Opinnäytetyö käsittelee kouluikäisen lapsen ravitsemusta, ravitsemuskasvatusta
terveyden edistämisen näkökulmasta ja ravitsemukseen liittyviä ongelmia sekä
toiminnallisten menetelmien hyödyntämistä terveysinterventioissa.
Opinnäytetyö toteutettiin produktiona ja produktion tavoitteena oli ennaltaehkäistä
lasten ja nuorten terveysongelmien syntymistä ravitsemusohjauksen
avulla. Ravitsemusohjaustunnit toteutettiin yhteistyössä Kulosaaren ala-asteen ja
K-Supermarket Hertan kanssa. Opinnäytetyö prosessi aloitettiin syksyllä 2015
jatkuen syksylle 2016.
Opinnäytetyön ravitsemusohjaustuntien kohderyhmänä olivat 11–12- vuotiaat
lapset. Ravitsemusohjaustuntien sisältö ja rakenne suunniteltiin sopimaan oppilaiden
senhetkiseen opetukseen. Ravitsemusohjaustuntien teoria pohjautui valtion
ravitsemusneuvottelukunnan viimeisimpiin ravitsemussuosituksiin. Ravitsemusohjaustunneilla
oppilaat pääsivät tekemään ravitsemukseen liittyviä yksilö- ja
ryhmätehtäviä. Oppilaiden kanssa keskusteltiin monipuolisen ja tasapainoisen
ravitsemuksen merkityksestä heidän kasvuun ja kehitykseen. Ravitsemusohjaustunneilla
suunniteltiin ja valmistettiin välipaloja oppilaiden kanssa. Ravitsemusohjauksen
painopisteenä oli oppilaiden osallistaminen ja heidän voimavarojen vahvistaminen,
jotta heillä olisi edellytyksiä toteuttaa terveellisiä ruokatottumuksia tulevaisuudessa.
Ravitsemusohjaustunneilta saadun palautteen mukaan oppilaat hyötyivät ravitsemusohjaustunneista.
Oppilaat olivat keskustelleet kotona terveellisestä ravitsemuksesta
ja osa oppilaista olivat muuttaneet syömiskäyttäytymistään. Ravitsemusohjaustunneilla
käsittelemät aiheet saivat oppilaat miettimään erityisesti eri
elintarvikkeiden sokeripitoisuutta.
Toiminnallinen ravitsemusohjaus 5.-6.-luokkalaisille. Diak, Helsinki 2016, 71s.,
20 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Hoitoalan koulutusohjelma, sairaanhoitaja
(AMK).
Opinnäytetyö käsittelee kouluikäisen lapsen ravitsemusta, ravitsemuskasvatusta
terveyden edistämisen näkökulmasta ja ravitsemukseen liittyviä ongelmia sekä
toiminnallisten menetelmien hyödyntämistä terveysinterventioissa.
Opinnäytetyö toteutettiin produktiona ja produktion tavoitteena oli ennaltaehkäistä
lasten ja nuorten terveysongelmien syntymistä ravitsemusohjauksen
avulla. Ravitsemusohjaustunnit toteutettiin yhteistyössä Kulosaaren ala-asteen ja
K-Supermarket Hertan kanssa. Opinnäytetyö prosessi aloitettiin syksyllä 2015
jatkuen syksylle 2016.
Opinnäytetyön ravitsemusohjaustuntien kohderyhmänä olivat 11–12- vuotiaat
lapset. Ravitsemusohjaustuntien sisältö ja rakenne suunniteltiin sopimaan oppilaiden
senhetkiseen opetukseen. Ravitsemusohjaustuntien teoria pohjautui valtion
ravitsemusneuvottelukunnan viimeisimpiin ravitsemussuosituksiin. Ravitsemusohjaustunneilla
oppilaat pääsivät tekemään ravitsemukseen liittyviä yksilö- ja
ryhmätehtäviä. Oppilaiden kanssa keskusteltiin monipuolisen ja tasapainoisen
ravitsemuksen merkityksestä heidän kasvuun ja kehitykseen. Ravitsemusohjaustunneilla
suunniteltiin ja valmistettiin välipaloja oppilaiden kanssa. Ravitsemusohjauksen
painopisteenä oli oppilaiden osallistaminen ja heidän voimavarojen vahvistaminen,
jotta heillä olisi edellytyksiä toteuttaa terveellisiä ruokatottumuksia tulevaisuudessa.
Ravitsemusohjaustunneilta saadun palautteen mukaan oppilaat hyötyivät ravitsemusohjaustunneista.
Oppilaat olivat keskustelleet kotona terveellisestä ravitsemuksesta
ja osa oppilaista olivat muuttaneet syömiskäyttäytymistään. Ravitsemusohjaustunneilla
käsittelemät aiheet saivat oppilaat miettimään erityisesti eri
elintarvikkeiden sokeripitoisuutta.