Pop up -katukeittiön suunnitteleminen
Uusimaa, Teemu (2016)
Uusimaa, Teemu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120118591
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120118591
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua pop up -ravintolan perustamiseen sekä suunnitella Seinäjoen Ravintola Huviretkelle katukeittiö yhdessä Hotelli Cumuluksen kanssa. Toimeksiantajalla ei ollut aikaisempaa kokemusta katukeittiön perustamisesta, joten yksi työn tavoitteista oli selvittää mahdollisimman tarkasti katukeittiöön liittyvät säädökset laissa ja Seinäjoen kaupungissa. Katukeittiön käytännön toteuttaminen ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan korkeiden kustannusten vuoksi.
Opinnäytetyö muuttui suunnittelutyöksi, jossa tavoitteena oli suunnitella toimiva katukeittiökonsepti. Suunnitelmaan sisällytettiin katukeittiön laitteet ja kalusteet sekä menu ruokineen ja juomineen. Tavoitteena oli suunnitella sellainen kokonaisuus, että toimeksiantajalla on tulevaisuudessa mahdollisuus toteuttaa katukeittiö työn pohjalta.
Tietoa työhön kerättiin artikkeleista ja kirjallisuudesta. Ideoita työhön haettiin myös tutustumalla toimeksiantajan uuteen bistro -tyyppiseen ravintolaan. Työn materiaalin avuksi toteutettiin haastatteluja katukeittiötä tai katukahvilaa pitäville yrittäjille. Haastattelujen tarkoituksena oli kerätä yrittäjiltä heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan katukeittiön tai katukahvilan perustamisesta ja ylläpitämisestä. Kyselyn ja muun aineiston avulla todettiin, että katukeittiön perustaminen ja ylläpitäminen on todella vaativaa ja olosuhteista riippuvaa ja että suunnitelman täytyy olla mahdollisimman systemaattinen.
Opinnäytetyö muuttui suunnittelutyöksi, jossa tavoitteena oli suunnitella toimiva katukeittiökonsepti. Suunnitelmaan sisällytettiin katukeittiön laitteet ja kalusteet sekä menu ruokineen ja juomineen. Tavoitteena oli suunnitella sellainen kokonaisuus, että toimeksiantajalla on tulevaisuudessa mahdollisuus toteuttaa katukeittiö työn pohjalta.
Tietoa työhön kerättiin artikkeleista ja kirjallisuudesta. Ideoita työhön haettiin myös tutustumalla toimeksiantajan uuteen bistro -tyyppiseen ravintolaan. Työn materiaalin avuksi toteutettiin haastatteluja katukeittiötä tai katukahvilaa pitäville yrittäjille. Haastattelujen tarkoituksena oli kerätä yrittäjiltä heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan katukeittiön tai katukahvilan perustamisesta ja ylläpitämisestä. Kyselyn ja muun aineiston avulla todettiin, että katukeittiön perustaminen ja ylläpitäminen on todella vaativaa ja olosuhteista riippuvaa ja että suunnitelman täytyy olla mahdollisimman systemaattinen.