Nanoteknologia bio- ja elintarviketekniikassa: kyselytutkimus suomalaisyrityksille
Rasilainen, Simo (2016)
Rasilainen, Simo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120719359
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120719359
Tiivistelmä
Nanoteknologialla tarkoitetaan aineen käsittelyä mittakaavassa 1−100 nm. Tarkimmillaan voidaan saavuttaa aineen hallinta aivan atomien ja molekyylien tasolla. Nanoteknologiassa yhdistyvät perinteiset tieteenalat, jolloin syntyy uutta tietoa ja menetelmiä. Sovelluskohteita löytyy paljon erilaisia. Tärkeimpinä sovelluksina voidaan pitää erilaisia nanomateriaaleja ja -partikkeleja sekä tarkkoja mikroskopioita. Nanomittakaavassa aineelle syntyy poikkeavia ominaisuuksia verrattuna suurempaan mittakaavaan. Niitä voidaan käyttää hyödyksi tai niistä saattaa koitua haittaa. Nanomateriaalien käyttäytyminen etenkin biologisissa ympäristöissä on ennalta arvaamatonta.
Tämän insinöörityön tarkoituksena oli suorittaa kyselytutkimus suomalaisille bio- ja elintarvikealan yrityksille. Kyselytutkimus suoritettiin sähköisesti käyttämällä e-lomakeohjelmistoa. Ajankohtana kyselytutkimuksella oli touko-elokuu 2016. Kyselylomakkeeseen vastattiin yhteensä 12 kertaa. Kuusi yritystä kertoi hyödyntävänsä nanoteknologiaa jollain tavalla. Lomake lähetettiin yhteensä 96 yritykselle. Lomakkeeseen vastaamisprosentti oli 12,5 %. Sähköpostiin saatiin 9 vastausta lisää ja kokonaisvastausprosentti oli 21,9 %.
Kyselytutkimuksen vastausten ja kirjallisuuden perusteella laadittiin ehdotuksia insinöörin osaamistarpeista nanoteknologiaan liittyen. Käsittelyssä keskityttiin pääasiassa bio- ja elintarviketekniikan sovelluksiin, mutta mukaan otettiin myös muita sovelluksia, joiden katsottiin olevan tärkeitä. Nanoteknologiaa sovelletaan nanobioteknologiassa, elintarvikkeiden valmistuksessa ja lääketieteessä. Huomioon otettiin myös ympäristö- ja terveysvaikutuksia.
Kyselylomakkeeseen ei saatu toivottua määrää vastauksia. Tavoiteltu vastaamisprosentti oli 30 %. Vastaukset olivat kuitenkin monipuoliset ja lomakkeen joka kohtaan saatiin vastaus. Kyselyn ja kirjallisuuden perusteella saatiin käsitys, miten, bio- ja elintarviketekniikassa voidaan soveltaa nanoteknologiaa. Käsiteltyjä aiheita voidaan pitää insinöörin osaamisen kannalta merkityksellisinä.
Tämän insinöörityön tarkoituksena oli suorittaa kyselytutkimus suomalaisille bio- ja elintarvikealan yrityksille. Kyselytutkimus suoritettiin sähköisesti käyttämällä e-lomakeohjelmistoa. Ajankohtana kyselytutkimuksella oli touko-elokuu 2016. Kyselylomakkeeseen vastattiin yhteensä 12 kertaa. Kuusi yritystä kertoi hyödyntävänsä nanoteknologiaa jollain tavalla. Lomake lähetettiin yhteensä 96 yritykselle. Lomakkeeseen vastaamisprosentti oli 12,5 %. Sähköpostiin saatiin 9 vastausta lisää ja kokonaisvastausprosentti oli 21,9 %.
Kyselytutkimuksen vastausten ja kirjallisuuden perusteella laadittiin ehdotuksia insinöörin osaamistarpeista nanoteknologiaan liittyen. Käsittelyssä keskityttiin pääasiassa bio- ja elintarviketekniikan sovelluksiin, mutta mukaan otettiin myös muita sovelluksia, joiden katsottiin olevan tärkeitä. Nanoteknologiaa sovelletaan nanobioteknologiassa, elintarvikkeiden valmistuksessa ja lääketieteessä. Huomioon otettiin myös ympäristö- ja terveysvaikutuksia.
Kyselylomakkeeseen ei saatu toivottua määrää vastauksia. Tavoiteltu vastaamisprosentti oli 30 %. Vastaukset olivat kuitenkin monipuoliset ja lomakkeen joka kohtaan saatiin vastaus. Kyselyn ja kirjallisuuden perusteella saatiin käsitys, miten, bio- ja elintarviketekniikassa voidaan soveltaa nanoteknologiaa. Käsiteltyjä aiheita voidaan pitää insinöörin osaamisen kannalta merkityksellisinä.