Opiskelijoiden mielipiteet oppisopimuskoulutuksesta : case Pirkanmaan Osuuskauppa
Mehtätalo, Annielina (2016)
Mehtätalo, Annielina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819621
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819621
Tiivistelmä
Tässä opinnäyteyössä tutkitaan Pirkanmaan Osuuskaupan järjestämään kokkien oppisopimuskoulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden mielipiteitä koulutuksesta. Pirkanmaan Osuuskaupalla on ollut hankaluuksia löytää osaavaa työvoimaa, joten he päättivät kouluttaa kokkeja itse oppisopimuksella vastatakseen työvoiman tarpeeseen yksiköissään. Pirkanmaalla on ollut pulaa osaavista kokeista jo jonkin aikaa.
Osaava kokki laittaa hyvää ruokaa, vastaa hygieniasta ja ergonomiasta. Ammattikoulutuksen vaatimukset on kirjattu ammattikoululakiin. Oppisopimuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa oppisopimuksen järjestäjään ja heitä koskevat myös työntekijän velvollisuudet. Paikallinen oppilaitos järjestää teoriaopetuksen, näytöt ja tutkintotilaisuuden lain pohjalta laaditun opetussuunnitelman mukaan. Koulutuksen rahoittaa opetusministeriö.
Tutkimuksella selvitettiin haastateltavien näkemyksiä kokin ammattitaidosta ja kuinka ammattitaito oli saavutettu koulutuksen aikana, mistä opiskelijat olivat saaneet tiedon vapaasta oppisopimuspaikasta, mitä opiskelijat tiesivät oppisopimuksesta ennen koulutukseen hakeutumista, mitkä asiat olivat hyviä ja mitä kuuluisi vielä parantaa. Haastateltavat kertoivat hyvän kokin olevan muun muassa kiinnostunut hyvästä ruuasta, ahkera ja heittäytyvä. Nämä ominaisuudet opiskelijat olivat saaneet koulutuksen aikana tai aikaisemman työkokemuksen kautta. Opiskelijat pitivät paljon teoriapäivistä, joita olisi saanut olla enemmän. Opiskelijat tiesivät, että oppisopimuksella voi kouluttautua ammattiin työn ohessa. Pirkanmaan Osuuskaupan järjestämä kierto eri yksiköissä sai kiitosta. Suurin osa haastatelluista suosittelisi koulutusta sitä harkitsevalle. Puutteena haastateltavat kokivat fine dining-ravintolan puuttumisen, jossa voisi oppia erilaisia tekniikoita. Suurin osa koki ammattitaitonsa riittäväksi ja halusi jatkaa töitä Pirkanmaan Osuuskaupassa koulutuksen jälkeen.
Asiasanat: ammattikoulutus, oppisopimus, Pirkanmaan Osuuskauppa, kokki
Osaava kokki laittaa hyvää ruokaa, vastaa hygieniasta ja ergonomiasta. Ammattikoulutuksen vaatimukset on kirjattu ammattikoululakiin. Oppisopimuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa oppisopimuksen järjestäjään ja heitä koskevat myös työntekijän velvollisuudet. Paikallinen oppilaitos järjestää teoriaopetuksen, näytöt ja tutkintotilaisuuden lain pohjalta laaditun opetussuunnitelman mukaan. Koulutuksen rahoittaa opetusministeriö.
Tutkimuksella selvitettiin haastateltavien näkemyksiä kokin ammattitaidosta ja kuinka ammattitaito oli saavutettu koulutuksen aikana, mistä opiskelijat olivat saaneet tiedon vapaasta oppisopimuspaikasta, mitä opiskelijat tiesivät oppisopimuksesta ennen koulutukseen hakeutumista, mitkä asiat olivat hyviä ja mitä kuuluisi vielä parantaa. Haastateltavat kertoivat hyvän kokin olevan muun muassa kiinnostunut hyvästä ruuasta, ahkera ja heittäytyvä. Nämä ominaisuudet opiskelijat olivat saaneet koulutuksen aikana tai aikaisemman työkokemuksen kautta. Opiskelijat pitivät paljon teoriapäivistä, joita olisi saanut olla enemmän. Opiskelijat tiesivät, että oppisopimuksella voi kouluttautua ammattiin työn ohessa. Pirkanmaan Osuuskaupan järjestämä kierto eri yksiköissä sai kiitosta. Suurin osa haastatelluista suosittelisi koulutusta sitä harkitsevalle. Puutteena haastateltavat kokivat fine dining-ravintolan puuttumisen, jossa voisi oppia erilaisia tekniikoita. Suurin osa koki ammattitaitonsa riittäväksi ja halusi jatkaa töitä Pirkanmaan Osuuskaupassa koulutuksen jälkeen.
Asiasanat: ammattikoulutus, oppisopimus, Pirkanmaan Osuuskauppa, kokki