Mielenterveyskuntoutujien terveellisen ruokailun tukeminen : Koulutus Jyväskylän Seudun Tukikodit Oy:n henkilökunnalle
Lukkarinen, Heidi; Syrjä, Maija (2016)
Lukkarinen, Heidi
Syrjä, Maija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111716371
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111716371
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli järjestää henkilökunnan koulutuspäivä terveellisen ruokailun tukemisesta mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä. Työn toimeksiantajana toimi Jyväskylän Seudun Tukikodit Oy, ja heidän Niittykoti-niminen yksik-könsä. Tarve koulutukselle nousi toimeksiantajalta, ja toiveena oli saada konkreettisia ja yksinkertaisia keinoja ruokailun tukemiseen. Työn tarkoitus oli parantaa yksikön asukkaiden syömistottumuksia.
Yksikössä esiin nousseita ongelmia olivat muun muassa motivoituminen terveellisiin elämäntapoihin, epäterveelliset välipalat sekä terveellisen ruoan hahmottamisen haasteet. Keinojen valitsemisen pohjana käytettiin psykoedukaation ajatusmallia ja toimintaterapian Person-Environment-Occupation-mallia. Koulutus kesti noin kaksi tuntia, ja siihen sisältyi alun teoriaosuuden jälkeen myös toiminnallisia harjoituksia. Osallistujia oli yhteensä 18 ja heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joissa he pääsivät kokeilemaan itse muutamaa koulutukseen valittua keinoa.
Koulutuksen onnistumista arvioitiin kerätyn palautteen perusteella. Valtaosa vastanneista (94 %) oli sitä mieltä, että sai koulutuksesta uusia ideoita ruokailun tukemiseen. Saman verran vastaajia koki hyötyneensä koulutukseen osallistumisesta. 59 % oli täysin samaa mieltä siitä, että keinot olivat käyttökelpoisia, ja 41 % oli osittain samaa mieltä. Palautteiden perusteella voidaan todeta, että koulutus oli osallistujille tarpeellinen ja valitut keinot riittävän konkreettisia ja käyttökelpoisia.
Yksikössä esiin nousseita ongelmia olivat muun muassa motivoituminen terveellisiin elämäntapoihin, epäterveelliset välipalat sekä terveellisen ruoan hahmottamisen haasteet. Keinojen valitsemisen pohjana käytettiin psykoedukaation ajatusmallia ja toimintaterapian Person-Environment-Occupation-mallia. Koulutus kesti noin kaksi tuntia, ja siihen sisältyi alun teoriaosuuden jälkeen myös toiminnallisia harjoituksia. Osallistujia oli yhteensä 18 ja heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joissa he pääsivät kokeilemaan itse muutamaa koulutukseen valittua keinoa.
Koulutuksen onnistumista arvioitiin kerätyn palautteen perusteella. Valtaosa vastanneista (94 %) oli sitä mieltä, että sai koulutuksesta uusia ideoita ruokailun tukemiseen. Saman verran vastaajia koki hyötyneensä koulutukseen osallistumisesta. 59 % oli täysin samaa mieltä siitä, että keinot olivat käyttökelpoisia, ja 41 % oli osittain samaa mieltä. Palautteiden perusteella voidaan todeta, että koulutus oli osallistujille tarpeellinen ja valitut keinot riittävän konkreettisia ja käyttökelpoisia.