Kasvihuonekurkun tuotantoketjun ympäristövaikutukset ja niiden vähentämismahdollisuudet
Mikkola, Anna (2006)
Mikkola, Anna
Lahden ammattikorkeakoulu
2006
All rights reserved
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä sovellettiin elinkaariarviointia kasvihuonekurkun tuotantoketjun ympäristökuormitusten ja -vaikutusten selvittämiseen. Opinnäytetyö on osa FOODCHAIN II -hankekokonaisuutta, jonka päätoteuttajana oli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Biotekniikka- ja elintarviketutkimusyksikkö.; Tutkimuksessa kerättiin kaikki ympäristökuormitustiedot tärkeimpien raaka-aineiden ja polttoaineiden käytöstä sekä aiheutuneet päästöt ilmaan, veteen ja maahan. Toiminnalliseksi yksiköksi, jota kohden lopputulokset laskettiin, valittiin 1000 kg kurkkua. Tutkimuksessa vertailtiin kurkun kausiviljelyn, perinteisen viljelyn ja ympärivuotisen viljelyn ympäristökuormituksia ja -vaikutuksia. Kausiviljelyssä viljelyaika on tyypillisesti noin 4 kuukautta, perinteisessä viljelyssä 8 kuukautta ja ympärivuotisessa viljelyssä 12 kuukautta vuodessa.; Kurkun elinkaaren aikaisia ilmastonmuutosta voimistavia päästöjä syntyi eniten puutarhayritysten käyttämän sähkö- ja lämpöenergian tuotannosta. Energiaa käytetään erityisesti kasvihuoneiden lämmittämiseen ja ympärivuotisessa viljelyssä kurkkukasvustojen tekovalotukseen. Tutkimuksen perusteella ilmastonmuutospo-tentiaali oli ympärivuotisessa viljelyssä kaksi kertaa suurempi kuin kausiviljelyssä ja noin 1,3 kertaa suurempi kuin perinteisessä viljelyssä. Syy tähän oli ympärivuotisen viljelyn suurempi kokonaisenergian käyttö tuotettua yksikköä kohti muihin tuotantotapoihin verrattuna.;Happamoitumista voimistavia päästöjä syntyi eniten perinteisessä viljelyssä. Perinteisen viljelyn suurempi happamoitumispotentiaali ympärivuotiseen verrattuna johtui perinteisen viljelyn suuremmasta lämmitykseen käytettyjen polttoaineiden määrästä tuotettua 1000 kg kurkkua kohti sekä polttoainevalinnoista. Ympärivuotisessa viljelyssä kasvihuoneiden lämmitykseen ei tarvita polttoaineita yhtä paljon, sillä tekovalotukseen käytetty sähkö lämmittää huoneita osaltaan.;Kasvihuonekurkun elinkaaren aikaiset rehevöittävät päästöt aiheutuivat miltei kokonaisuudessaan ylikasteluvesien mukana ympäristöön kulkeutuvista lannoiteravinteista.