IMPORTATION OF ORIENTAL FOOD TO FINLAND : Cases: Swan Import and Tigris oriental Market
Ogundipe, Samuel Johnson (2010)
Ogundipe, Samuel Johnson
Vaasan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003185781
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003185781
Tiivistelmä
Perinteiset itämaiset ruoat on valmistettu Itäisen-Aasian, kuten esimerkiksi Kiinan, Japanin, Thaimaan ja Korean reseptein. Tarve itämaisten ruokien tuontiin lisääntyy jatkuvan Lähi-idän ja Kauko-idän maista Suomeen virtaavan muuttoliikkeen myötä, ja nyt oletetaankin tämän tarpeen kasvavan huomattavasti lähitulevaisuudessa. Tämä opinnäytetyö tähtää tarjoamaan kattavasti tietoa itämaisten ruokien tuonnista Suomeen. Tarvittava tieto tuonnin haasteista, tasoista ja tasoihin vaikuttavista tekijöistä esitellään opinnäytetyössä. Esitysosiossa kerrotaan kansainvälisen kaupan konseptista ja kuinka se on vaikuttanut globalisaatioon viime vuosikymmeninä ja esitetään myös syyt itämaisen ruoan Suomeen tuontiin. Teoreettisessa viitekehyksessä käydään läpi tuontiprosessin oleelliset teoriat ja empiirisessä osassa esitellään kaksi yritystä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on saada käytännön käsitystä itämaisten ruokien Suomen tuonnista sekä kuvata tähän liittyvää prosessia ja toimenpiteitä. Työn on tarkoitus toimia myös käyttöohjeena tai ohjekirjana nuorille yrittäjille, jotka voisivat olla kiinnostuneita tämän kaltaisesta kaupankäynnistä, mutta joilta puuttuisi aikaisempi kokemus vastaavan toteutuksesta. Tutkimus toteutettiin käyttämällä kuvailevaa laadullista tutkimusta. Tapa valittiin tutkimusongelman luonteen vuoksi. Halusin myös ymmärtää tilanteen vastaajieni näkökulmasta, he kun ovat monivuotisen kokemuksen omaavia ammattilaisia. Henkilökohtaisia haastatteluja sekä sähköposti haastatteluja käytettiin tutkimuksessa, jotta saavutettaisiin selkeä kuva kaikista vaiheista, haasteista ja tuontiprosessin koko kuva. Vastaajilta saatujen tietojen perusteella kävi selväksi, että tuontiyrityksellä on oltava kattavasti itämaisten ruoka tuotteiden tuntemusta tuontiprosessin hyväksi lähtökohdaksi. Analysoituani tarkoin tuloksia, tulin johtopäätökseen, että tuontiyrityksen on selvästi ymmärrettävä tuontiprosessin jokaisen tason tärkeys; yhtäkään tasoa ei tule käsitellä harkitsemattomasti, sillä huolimattomuus saattaa aiheuttaa suurta tuhoa ja vaarantaa koko prosessin. Lainsäädäntö ja lupa käytännöt ovat Suomessa erittäin hallinnollisia, siksi onkin suositeltavaa aloittelevan yrityksen, jolla on vähän pääomaa, keskittävän itämaisten tuotteiden tuonnin jossain muussa Euroopan Unionin jäsenvaltiossa sijaitsevan jakelijan kautta.