Kahdeksasluokkalaisten välipalatottumukset Seinäjoella
Seppälä, Sanna (2017)
Seppälä, Sanna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701261682
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701261682
Tiivistelmä
Välipalat ovat pääaterioiden eli aamiaisen, lounaan ja päivällisen välillä nautittavia aterioita, joiden tarkoituksena on pitää verensokeripitoisuus tasaisena sekä ylläpitää säännöllistä ateriarytmiä. Tutkimuksen mukaan nuoret saavat jopa 40 % päivän energiantarpeesta välipaloista (Hoppu ym. 2008, 54). Välipalatyyppinen ruokailu nuorten keskuudessa on yleistynyt ja huonot välipalavalinnat ovat yhteydessä ylipainoon. Tämän vuoksi oli tärkeää selvittää, millaisia välipaloja nuoret kuluttavat.
Työn toimeksiantaja oli Seinäjoen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö. Se koordinoi vuonna 2013 käynnistettyä Lihavuus laskuun -ohjelmaa, jonka tavoitteena on ehkäistä lapsuuden aikana syntyvää lihavuutta ja sen aiheuttamia sairauksia (Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun -ohjelma 2013–2020, 3).
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia minkälaisia välipaloja nuoret kuluttavat yleensä. Tutkimuksessa selvitettiin niin terveellisten kuin epäterveellisten välipalojen käyttöä. Lisäksi haluttiin selvittää muita välipaloihin liittyviä kysymyksiä, kuten kuinka paljon välipaloihin kulutetaan rahaa ja missä välipaloja syödään. Tutkimus toteutettiin Seinäjoen alueen kahdeksasluokkalaisille verkkokyselylomakkeella, joka sisälsi strukturoituja ja monivalintakysymyksiä.
Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 291 kuudelta eri yläasteelta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että suosituimpia kahdeksasluokkalaisten nauttimia välipaloja olivat hedelmät ja marjat sekä ruisleipä ja vaalea leipä. Välipalatottumukset kuitenkin erosivat tyttöjen ja poikien välillä ja silloin kun välipalat syötiin muualla kuin kotona. Epäterveellisten välipalojen nauttiminen oli yleisempää poikien keskuudessa ja terveellisten välipalojen kuluttaminen tyttöjen keskuudessa. Poikien välipalatottumuksista nousi esiin runsas juomien kuluttaminen.
Työn toimeksiantaja oli Seinäjoen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö. Se koordinoi vuonna 2013 käynnistettyä Lihavuus laskuun -ohjelmaa, jonka tavoitteena on ehkäistä lapsuuden aikana syntyvää lihavuutta ja sen aiheuttamia sairauksia (Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun -ohjelma 2013–2020, 3).
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia minkälaisia välipaloja nuoret kuluttavat yleensä. Tutkimuksessa selvitettiin niin terveellisten kuin epäterveellisten välipalojen käyttöä. Lisäksi haluttiin selvittää muita välipaloihin liittyviä kysymyksiä, kuten kuinka paljon välipaloihin kulutetaan rahaa ja missä välipaloja syödään. Tutkimus toteutettiin Seinäjoen alueen kahdeksasluokkalaisille verkkokyselylomakkeella, joka sisälsi strukturoituja ja monivalintakysymyksiä.
Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 291 kuudelta eri yläasteelta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että suosituimpia kahdeksasluokkalaisten nauttimia välipaloja olivat hedelmät ja marjat sekä ruisleipä ja vaalea leipä. Välipalatottumukset kuitenkin erosivat tyttöjen ja poikien välillä ja silloin kun välipalat syötiin muualla kuin kotona. Epäterveellisten välipalojen nauttiminen oli yleisempää poikien keskuudessa ja terveellisten välipalojen kuluttaminen tyttöjen keskuudessa. Poikien välipalatottumuksista nousi esiin runsas juomien kuluttaminen.