Verkostomaisen yrittämisen edellytykset Kannonkoskella - nautakarjatilojen kilpailukyvyn parantaminen
Jäsberg, Anna (2017)
Jäsberg, Anna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702142392
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702142392
Tiivistelmä
Naudanlihantuottajat toimivat muuttuvassa toimintaympäristössä. Heidän on kehitettävä yritystoimintaansa, jotta se säilyy kilpailukykyisenä. Yhteistyö ja verkostoituminen ovat vaihtoehto vastata muutokseen. Yhteistyötä rakennettaessa yhteistyölle asetetaan tavoitteet ja toimintaohjeet. Yhteistyökumppanit arvioivat ne oman liiketoimintansa kannalta ja tekevät päätöksen yhteistyöhön lähtemisestä tai poisjäämisestä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa kannonkoskelaisten naudanlihantuottajien tulevaisuudennäkymiä sekä selvittää, voidaanko yhteistyöllä mahdollisuuksien mukaan vahvistaa nautakarjatilojen kilpailukykyä ja pidetäänkö yhteistyötä mahdollisuutena kehittää nautakarjatilaa. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Haastatelluista maatalousyrittäjistä seitsemän oli kannonkoskelaisia naudanlihantuottajia, kaksi viljantuottajaa ja yksi viitasaarelainen naudanlihantuottaja.
Maatalousyrittäjät ovat huolissaan sekä naudanlihan- että maidontuotannon tulevaisuudesta. Epävarmuutta lisäävät maatalousyritysten ulkopuoliset tekijät kuten maatalouspolitiikka ja markkinat. Yhteistyön nähtiin parantavan mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa. Tulosten mukaan alueella on myös mahdollisuuksia rakentaa lisää yhteistyötä. Maatalousyrittäjät ovat kiinnostuneita uusista yhteismahdollisuuksista, mutta yhteistyön rakentamiseksi kaivattiin aloitteentekijää.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa kannonkoskelaisten naudanlihantuottajien tulevaisuudennäkymiä sekä selvittää, voidaanko yhteistyöllä mahdollisuuksien mukaan vahvistaa nautakarjatilojen kilpailukykyä ja pidetäänkö yhteistyötä mahdollisuutena kehittää nautakarjatilaa. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Haastatelluista maatalousyrittäjistä seitsemän oli kannonkoskelaisia naudanlihantuottajia, kaksi viljantuottajaa ja yksi viitasaarelainen naudanlihantuottaja.
Maatalousyrittäjät ovat huolissaan sekä naudanlihan- että maidontuotannon tulevaisuudesta. Epävarmuutta lisäävät maatalousyritysten ulkopuoliset tekijät kuten maatalouspolitiikka ja markkinat. Yhteistyön nähtiin parantavan mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa. Tulosten mukaan alueella on myös mahdollisuuksia rakentaa lisää yhteistyötä. Maatalousyrittäjät ovat kiinnostuneita uusista yhteismahdollisuuksista, mutta yhteistyön rakentamiseksi kaivattiin aloitteentekijää.