Urheiluharrastajien näkemyksiä ravinnosta harjoittelun tukena
Karhu, Pilvi (2017)
Karhu, Pilvi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703032885
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703032885
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä on perehdytty aktiivisesti urheilua harrastavien näkemyksiin ravinnos-ta ja sen vaikutuksesta harjoitteluun tukevana tekijänä. Jotta urheilija kehittyisi harjoittelussaan optimaalisesti, tulisi pitää huolta harjoittelun, ravinnon ja levon tasapainosta. Näistä kolmesta erityisesti optimaalinen ravinto saattaa kuitenkin vaihdella lajista riippuen. Myös urheilijan henkilökohtaiset tavoitteet ja arvot saattavat vaikuttaa arvioitua enemmän ruoan valintaan.
Opinnäytetyön teoriaperustassa perehdytään muun muassa Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja yleisiin ohjenuoriin terveellisen ruokavalion koonnin pohjalle. Riittävän ravinnon lisäksi niin urheilijoiden kuin arkiliikkujienkin tulisi kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja moni-puolisuuteen varmistaakseen kaikkien välttämättömien ravintoaineiden saannin sekä optimaalisen tuen harjoittelulleen.
Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisin menetelmin Survey-kysellä. Kyselylomakkeeseen vastasi 130 aktiivisesti urheilua harrastavaa henkilöä eri lajien parista. Kyselyn tuloksien perusteella vastaajien tietämys harjoittelua tukevasta ravinnosta on teorian tasolla melko hyvä. Haasteita saattaa aiheuttaa myös tiedon soveltaminen käytännössä. Lähes poikkeuksetta kaikki kyselyyn vastanneet ovat hankkineet ravintoon liittyvän tiedon itse lukemalla ja opiskelemalla. Tutkimustulosten perusteella oli myös havaittavissa, että naiset pyrkivät kiinnittämään harjoittelua tukevaan ravintoon huomiota enemmän kuin miehet.
Saatujen tuloksien perusteella osa vastaajista kaipasi uusia ideoita ruokailujen valmistukseen ja sisältöön. Tämän havainnon pohjalta olisi mahdollista lähteä kehittämään jatkoprojektia, jossa kehitetään ja toteutetaan ruokakursseja aktiivisesti liikuntaa harrastaville henkilöille. Urheilu tuo omat vaatimuksensa ruoan ravintosisällölle, jos tavoitellaan optimaalista lajissa kehittymistä ja harjoituksissa jaksamista. Kurssilla olisi myös mahdollista kiinnittää osallistujien huomio olennaisiin ravitsemuksellisiin asioihin, joita voi olla ajoittain hankala havaita itsenäisesti opiskelemalla. Ruokakurssilla perehdyttäisiin ravitsemustietoon käytännön sovellusten kautta. Kurssilla valmistettaisiin ruokia ja annoksia, jotka ovat sekä maukkaita että täyttävät täysipainoisen aterian tunnusmerkit ja näin ollen antaisivat runsaasti uusia ideoita ja samalla käytännön tietämystä osallistujille ravintoon liittyen.
Opinnäytetyön teoriaperustassa perehdytään muun muassa Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja yleisiin ohjenuoriin terveellisen ruokavalion koonnin pohjalle. Riittävän ravinnon lisäksi niin urheilijoiden kuin arkiliikkujienkin tulisi kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja moni-puolisuuteen varmistaakseen kaikkien välttämättömien ravintoaineiden saannin sekä optimaalisen tuen harjoittelulleen.
Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisin menetelmin Survey-kysellä. Kyselylomakkeeseen vastasi 130 aktiivisesti urheilua harrastavaa henkilöä eri lajien parista. Kyselyn tuloksien perusteella vastaajien tietämys harjoittelua tukevasta ravinnosta on teorian tasolla melko hyvä. Haasteita saattaa aiheuttaa myös tiedon soveltaminen käytännössä. Lähes poikkeuksetta kaikki kyselyyn vastanneet ovat hankkineet ravintoon liittyvän tiedon itse lukemalla ja opiskelemalla. Tutkimustulosten perusteella oli myös havaittavissa, että naiset pyrkivät kiinnittämään harjoittelua tukevaan ravintoon huomiota enemmän kuin miehet.
Saatujen tuloksien perusteella osa vastaajista kaipasi uusia ideoita ruokailujen valmistukseen ja sisältöön. Tämän havainnon pohjalta olisi mahdollista lähteä kehittämään jatkoprojektia, jossa kehitetään ja toteutetaan ruokakursseja aktiivisesti liikuntaa harrastaville henkilöille. Urheilu tuo omat vaatimuksensa ruoan ravintosisällölle, jos tavoitellaan optimaalista lajissa kehittymistä ja harjoituksissa jaksamista. Kurssilla olisi myös mahdollista kiinnittää osallistujien huomio olennaisiin ravitsemuksellisiin asioihin, joita voi olla ajoittain hankala havaita itsenäisesti opiskelemalla. Ruokakurssilla perehdyttäisiin ravitsemustietoon käytännön sovellusten kautta. Kurssilla valmistettaisiin ruokia ja annoksia, jotka ovat sekä maukkaita että täyttävät täysipainoisen aterian tunnusmerkit ja näin ollen antaisivat runsaasti uusia ideoita ja samalla käytännön tietämystä osallistujille ravintoon liittyen.