Muutoksia keittiössä : Kokemuksista opiksi muutoksen toteuttamisesta ravitsemuspalveluissa
Kaukometsä, Pirkko (2017)
Kaukometsä, Pirkko
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074393
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074393
Tiivistelmä
Ravitsemuspalveluiden ammattikeittiöt ovat viime aikoina keskittäneet ruoanvalmistuksen entistä suurempiin tuotantokeittiöihin. Ruoanvalmistuksen tuotantotapoja on muutettu vastaamaan alan kehitystä. Ruokapalvelualalla muutoksia ovat edesauttaneet laitteiden teknologistuminen ja sitä kautta uusien ruokatuotantotapojen käyttöönottaminen, asiakkaiden muuttuvat tarpeet, kustannussäästöt, energiatehokkuus sekä logistiikan haasteet.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada esille muutosten jo läpikäyneiden ravitsemuspalveluiden henkilöstön kokemukset ja näkemykset siitä mitä muutoksessa olisi hyvä huomioida. Opinnäytetyön lähestymistapa oli kvalitatiivisessa tutkimuksessa ja menetelmänä käytettiin haastatteluita ja niiden analysointia. Toimeksiantajana työlle oli ravitsemuspalveluita tuottava yritys. Tutkimuksen sisällössä salassapito otetaan huomioon kirjoitettaessa yrityksestä tai sen henkilöstöstä.
Tutkimuksen osoitti, että muutoksen tarkka suunnittelu on tärkeässä roolissa. Suunnittelussa on kiinnitettävä huomioita työprosessien suunnitteluun, muutosviestintään ja työhyvinvointiin. Kokemuksissa esiintyi sekä muutosvastaisuutta että muutoshalukkuutta. Tuotantomenetelmien ajantasaisen ammatillisen tiedon saatavuuden niukkuus koettiin ongelmaksi. Ammattikeittiöiden tuotantomenetelmien muutokset nähtiin tarpeellisena, hyödyllisenä sekä taloudellisesti järkevänä.
Henkilöstön osallistamisella muutoksen suunnitteluun ja tiedon hankkimisella etukäteen on merkitystä muutoksen toteutumisessa. Tutustumiskäynnit ja vierailut tuotantokeittiöihin, joissa tuotantomenetelmät ovat olleet käytössä useamman vuoden antavat myös tarvittavaa tietoa. Toteutuneen muutoksen yhteinen läpikäyminen henkilöstön kanssa luo oppimisen kokemuksen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada esille muutosten jo läpikäyneiden ravitsemuspalveluiden henkilöstön kokemukset ja näkemykset siitä mitä muutoksessa olisi hyvä huomioida. Opinnäytetyön lähestymistapa oli kvalitatiivisessa tutkimuksessa ja menetelmänä käytettiin haastatteluita ja niiden analysointia. Toimeksiantajana työlle oli ravitsemuspalveluita tuottava yritys. Tutkimuksen sisällössä salassapito otetaan huomioon kirjoitettaessa yrityksestä tai sen henkilöstöstä.
Tutkimuksen osoitti, että muutoksen tarkka suunnittelu on tärkeässä roolissa. Suunnittelussa on kiinnitettävä huomioita työprosessien suunnitteluun, muutosviestintään ja työhyvinvointiin. Kokemuksissa esiintyi sekä muutosvastaisuutta että muutoshalukkuutta. Tuotantomenetelmien ajantasaisen ammatillisen tiedon saatavuuden niukkuus koettiin ongelmaksi. Ammattikeittiöiden tuotantomenetelmien muutokset nähtiin tarpeellisena, hyödyllisenä sekä taloudellisesti järkevänä.
Henkilöstön osallistamisella muutoksen suunnitteluun ja tiedon hankkimisella etukäteen on merkitystä muutoksen toteutumisessa. Tutustumiskäynnit ja vierailut tuotantokeittiöihin, joissa tuotantomenetelmät ovat olleet käytössä useamman vuoden antavat myös tarvittavaa tietoa. Toteutuneen muutoksen yhteinen läpikäyminen henkilöstön kanssa luo oppimisen kokemuksen.