Bishop City Brewery : Prosessi- ja kustannuskartoitus olutpanimon suunnittelun tueksi
Malmi, Johanna (2017)
Malmi, Johanna
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704255302
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704255302
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin oluen valmistusprosessia ja laadittiin kattava tietopaketti prosessin eri vaiheista. Opinnäytetyö kirjoitettiin sellaisesta näkökulmasta, joka olisi panimon perustamista suunnitteleville tuleville maanviljelijöille mahdollisimman hyödyllinen. Teoriaosuus sisältää prosessin kulun alkaen ohran viljelystä ja päättyen oluen astioimiseen. Ajatus panimon perustamisesta syntyi siitä, että tilalla viljellään ohraa, jonka myyntiarvo rehuviljana on erittäin pieni. Viljelijöiden tavoitteena on parantaa viljelyn kannattavuutta jalostamalla viljaa sellaiseen muotoon, josta saa paremman katteen.
Työssä selvitettiin 1 000 litran panoksen valmistamiseen soveltuvan puoliautomaattisen laitteiston hankintakustannus sekä raamitettiin laitteiston käyttökustannukset energian sekä raaka-aineiden kulutuksen osalta. Automatisoinnin kautta toivottiin helppokäyttöisyyttä, hävikin minimoimista, alhaisia energiakustannuksia sekä tasalaatuista ja jatkuvaa tuotantoa. Slovakialainen alan toimija antoi puoliautomaattisesta panimolaitteistosta noin 196 000 €:n tarjouksen. Yhden panoksen valmistuskustannukseksi muodostui 190 €:a, jolloin yhden olutlitran valmistuskustannus on 0,19 €:a. Työssä tultiin siihen tulokseen, että vuosituotannon tulisi olla 60 000 – 100 000 litraa, jotta toiminta olisi kannattavaa sekä voitaisiin hyödyntää valtion pienpanimoille myöntämät verohelpotukset. Edellytykset panimon perustamiseen maatilalla on valmiina ja panimon toiminta vaikuttaisi kannattavalta, kunhan myyntikanavat saadaan neuvoteltua.
Opinnäytetyön aihe rajattiin prosessin kulun, panimolaitteiston hankkimisen, raaka-aineiden ja energian kulutuksen ympärille. Työssä nostetaan esiin prosessin vaiheet, joissa kuluu eniten energiaa. Työn ulkopuolelle rajattiin asioita kuten tuotantotilan laatuvaatimukset ja rakennustekniset parannukset, tarkemmat hygieniavaatimukset, lupaprosessit, yrityksen perustaminen, markkinoinnin ja viestinnän laatiminen sekä mallastamon perustamiseen liittyvät asiat.
Työssä selvitettiin 1 000 litran panoksen valmistamiseen soveltuvan puoliautomaattisen laitteiston hankintakustannus sekä raamitettiin laitteiston käyttökustannukset energian sekä raaka-aineiden kulutuksen osalta. Automatisoinnin kautta toivottiin helppokäyttöisyyttä, hävikin minimoimista, alhaisia energiakustannuksia sekä tasalaatuista ja jatkuvaa tuotantoa. Slovakialainen alan toimija antoi puoliautomaattisesta panimolaitteistosta noin 196 000 €:n tarjouksen. Yhden panoksen valmistuskustannukseksi muodostui 190 €:a, jolloin yhden olutlitran valmistuskustannus on 0,19 €:a. Työssä tultiin siihen tulokseen, että vuosituotannon tulisi olla 60 000 – 100 000 litraa, jotta toiminta olisi kannattavaa sekä voitaisiin hyödyntää valtion pienpanimoille myöntämät verohelpotukset. Edellytykset panimon perustamiseen maatilalla on valmiina ja panimon toiminta vaikuttaisi kannattavalta, kunhan myyntikanavat saadaan neuvoteltua.
Opinnäytetyön aihe rajattiin prosessin kulun, panimolaitteiston hankkimisen, raaka-aineiden ja energian kulutuksen ympärille. Työssä nostetaan esiin prosessin vaiheet, joissa kuluu eniten energiaa. Työn ulkopuolelle rajattiin asioita kuten tuotantotilan laatuvaatimukset ja rakennustekniset parannukset, tarkemmat hygieniavaatimukset, lupaprosessit, yrityksen perustaminen, markkinoinnin ja viestinnän laatiminen sekä mallastamon perustamiseen liittyvät asiat.