Pesuohjeiden laatiminen kala-alan yritykselle
Jokela, Pauliina (2017)
Jokela, Pauliina
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705178584
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705178584
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli laatia Länsi-Rannikon Kala Oy:n käyttöön mahdollisimman helppolukuiset pesuohjeet vanhojen pesuohjeiden tilalle ja samalla pohtia, voisiko pesuja kehittää. Puhdistusohjelma on osa omavalvontasuunnitelmaa, joka jokaisen elintarvikealan toimijan tulee toteuttaa. Pesuohjeita laadittaessa otetaan huomioon pesuvaiheiden oikea järjestys, pestävien kohteiden asettamat vaatimukset pesutyöntekijälle sekä onnistuneen pesutuloksen hyödyt elintarviketuotannossa. Korkean elintarvikehygienian ylläpitäminen vaatii huolellista pesutyötä ja sen valvontaa esimerkiksi pintapuhtausnäyttein.
Pesuohjeiden laatimisprosessi alkoi tutustumisesta pestävään kohteeseen. Kohteen ominaisuudet tuntemalla pystytään kohdentamaan pesut niin, että myös haasteellisimmat kohdat tulevat pestyiksi halutulla tavalla. Pesuohjeita kirjoittaessa täytyi huomioida, että ohjeen luettavuus pysyi yksinkertaisena, jolloin käyttäjän oli niihin helppo tutustua. Muotoilu ja käyttäjäkokemukset oli tärkeä huomioida ennen lopullista käyttöönottoa.
Pesuohjeita tehtiin viidelle eri työpisteelle ja lisäksi tehtiin käyttöohjeet matalapainepesurille. Työpisteitä yhdistävä piirre oli niiden haastava pestävyys, sillä pieniä koloja on runsaasti, minkä vuoksi työntekijän huolellisuus korostuu. Pesuohjeet on laadittu niin, että pesutyöntekijän on helppo tutustua niihin ja toteuttaa niitä. Pestävien kohteiden pestävyyttä voitaisiin helpottaa lisäämällä pesuluukkuja, jolloin mahdollisiin kuolleisiin kulmiin päästäisiin helpommin käsiksi. Pestävien kohteiden materiaalivalinnoilla pystytään myös vaikuttamaan pesujen lopputuloksiin.
Pesuohjeiden laatimisprosessi alkoi tutustumisesta pestävään kohteeseen. Kohteen ominaisuudet tuntemalla pystytään kohdentamaan pesut niin, että myös haasteellisimmat kohdat tulevat pestyiksi halutulla tavalla. Pesuohjeita kirjoittaessa täytyi huomioida, että ohjeen luettavuus pysyi yksinkertaisena, jolloin käyttäjän oli niihin helppo tutustua. Muotoilu ja käyttäjäkokemukset oli tärkeä huomioida ennen lopullista käyttöönottoa.
Pesuohjeita tehtiin viidelle eri työpisteelle ja lisäksi tehtiin käyttöohjeet matalapainepesurille. Työpisteitä yhdistävä piirre oli niiden haastava pestävyys, sillä pieniä koloja on runsaasti, minkä vuoksi työntekijän huolellisuus korostuu. Pesuohjeet on laadittu niin, että pesutyöntekijän on helppo tutustua niihin ja toteuttaa niitä. Pestävien kohteiden pestävyyttä voitaisiin helpottaa lisäämällä pesuluukkuja, jolloin mahdollisiin kuolleisiin kulmiin päästäisiin helpommin käsiksi. Pestävien kohteiden materiaalivalinnoilla pystytään myös vaikuttamaan pesujen lopputuloksiin.