Leipäpakkausvertailu : Case Pirjon Pakari
Kohtala, Joonas (2017)
Kohtala, Joonas
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199067
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199067
Tiivistelmä
Pirjon Pakari käyttää kahdenlaisia tuotepakkauksia: muovi- ja paperipakkauksia. Tavoite oli selvittää, kumpi pakkaus soveltuu paremmin kullekin leipätuotteelle. Neljä työhön valittua tuotetta olivat Häjypoika, Ruis-Iisakki, Porkkanakakko ja Porkkanasämpylä.
Laboratoriossa havainnoitiin tuotteissa tapahtuvia fysikaalisia muutoksia. Mitatut ominaisuudet olivat paino, kovuus, kuiva-ainepitoisuus ja vesiaktiivisuus. Painohävikki oli suurempi muovipakkaukseen pakatuissa tuotteissa. Kuivaainepitoisuudessa ja vesiaktiivisuudessa pakkausten välillä ei ollut selkeää eroa.
Tuotteiden kovuudesta ei saatu luotettavaa dataa.
Tiedon keräämiseksi pakkausten vaikutuksesta ostopäätöksiin laadittiin kyselytutkimus. Muovipakkaus osoittautui suositummaksi vaihtoehdoksi kuluttajien keskuudessa tuotteiden paremman säilyvyyden ansiosta.
Johtopäätös on, että tuotteiden tulee yhä olla saatavilla molemmissa pakkauksissa. Porkkanakakolle ja -sämpylälle suositellaan muovipakkausta.
Häjypojalle ja Ruis-Iisakille suositellaan paperipakkausta.
Laboratoriossa havainnoitiin tuotteissa tapahtuvia fysikaalisia muutoksia. Mitatut ominaisuudet olivat paino, kovuus, kuiva-ainepitoisuus ja vesiaktiivisuus. Painohävikki oli suurempi muovipakkaukseen pakatuissa tuotteissa. Kuivaainepitoisuudessa ja vesiaktiivisuudessa pakkausten välillä ei ollut selkeää eroa.
Tuotteiden kovuudesta ei saatu luotettavaa dataa.
Tiedon keräämiseksi pakkausten vaikutuksesta ostopäätöksiin laadittiin kyselytutkimus. Muovipakkaus osoittautui suositummaksi vaihtoehdoksi kuluttajien keskuudessa tuotteiden paremman säilyvyyden ansiosta.
Johtopäätös on, että tuotteiden tulee yhä olla saatavilla molemmissa pakkauksissa. Porkkanakakolle ja -sämpylälle suositellaan muovipakkausta.
Häjypojalle ja Ruis-Iisakille suositellaan paperipakkausta.