Illallistapahtumakonseptin suunnittelu kouluruoan imagon edistämiseksi
Koivisto, Johanna (2017)
Koivisto, Johanna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229452
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229452
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella toimeksiantajalle illallistapahtumakonsepti tapahtuman toteutusta varten. Tarkoituksena oli luoda konsepti, jossa huoltajille kouluruokaa markkinoimalla pyritään vaikuttamaan nuorten asenteisiin kouluruokaa kohtaan. Aihe opinnäytetyölle saatiin toimeksiantajalta, Nurmijärven kunnan Aleksia ruokapalveluilta.
Opinnäytetyön teoriaperusta koostuu tapahtumamarkkinoinnin, ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen, tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teorioista sekä perusopetuksen opetussuunnitelmasta. Tapahtumamarkkinointi on näkökulma, jonka kautta opinnäytetyön aihetta lähestyttiin. Ruoka –ja ravitsemuskasvatus on illallistapahtumakonseptin keskiössä. Perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teoriaa käytettiin illallistapahtumakonseptin suunnittelun pohjana.
Suunnitteluprosessi aloitettiin selvittämällä lähtötilannetta teoriatietoon perehtymisen ja toimeksiantajan kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Näistä saatujen tietojen pohjalta laadittiin kysely yläkouluikäisten oppilaiden huoltajille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää huoltajien mielipiteitä kouluruoasta ja illallistapahtumakonseptista. Tämän lisäksi oltiin yhteydessä yhden Nurmijärven yläkoulun rehtoriin, koska illallistapahtumakonsepti oli tarkoitus suunnitella uuden opetussuunnitelman mukaiseksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi illallistapahtumakonsepti, jossa on yhdistetty markkinointia ja kasvatuksellisuutta. Konsepti suunniteltiin opetussuunnitelman mukaiseksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi, jonka 7. luokkalaiset toteuttavat eri oppiaineita hyödyntäen. Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että huoltajien käsitykset kouluruoasta perustuivat suurimmaksi osaksi lapselta saatuun informaatioon. Tämän perusteella illallistapahtumakonseptin kohderyhmäksi valittiin oppilaiden huoltajat.
Illallistapahtumakonseptin suunnittelun pohjana käytettiin perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teoriaa. Suunnittelun eri vaiheissa hyödynnettiin lähtötilanneselvityksestä saatua tietoa, kyselyn tuloksia sekä rehtorilta saatua palautetta. Illallistapahtumakonsepti on selkeä malli tapahtuman järjestämiseksi, ja sitä voidaan käyttää uusien suunniteltavien tapahtumien järjestämiseen. Sisältö on muokattavissa tapahtumakohtaisesti ja toteutus voidaan tarvittaessa suunnata yläkoulun eri luokka-asteille.
Opinnäytetyön teoriaperusta koostuu tapahtumamarkkinoinnin, ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen, tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teorioista sekä perusopetuksen opetussuunnitelmasta. Tapahtumamarkkinointi on näkökulma, jonka kautta opinnäytetyön aihetta lähestyttiin. Ruoka –ja ravitsemuskasvatus on illallistapahtumakonseptin keskiössä. Perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teoriaa käytettiin illallistapahtumakonseptin suunnittelun pohjana.
Suunnitteluprosessi aloitettiin selvittämällä lähtötilannetta teoriatietoon perehtymisen ja toimeksiantajan kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Näistä saatujen tietojen pohjalta laadittiin kysely yläkouluikäisten oppilaiden huoltajille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää huoltajien mielipiteitä kouluruoasta ja illallistapahtumakonseptista. Tämän lisäksi oltiin yhteydessä yhden Nurmijärven yläkoulun rehtoriin, koska illallistapahtumakonsepti oli tarkoitus suunnitella uuden opetussuunnitelman mukaiseksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi illallistapahtumakonsepti, jossa on yhdistetty markkinointia ja kasvatuksellisuutta. Konsepti suunniteltiin opetussuunnitelman mukaiseksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi, jonka 7. luokkalaiset toteuttavat eri oppiaineita hyödyntäen. Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että huoltajien käsitykset kouluruoasta perustuivat suurimmaksi osaksi lapselta saatuun informaatioon. Tämän perusteella illallistapahtumakonseptin kohderyhmäksi valittiin oppilaiden huoltajat.
Illallistapahtumakonseptin suunnittelun pohjana käytettiin perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä tapahtuman konseptoinnin ja järjestämisen teoriaa. Suunnittelun eri vaiheissa hyödynnettiin lähtötilanneselvityksestä saatua tietoa, kyselyn tuloksia sekä rehtorilta saatua palautetta. Illallistapahtumakonsepti on selkeä malli tapahtuman järjestämiseksi, ja sitä voidaan käyttää uusien suunniteltavien tapahtumien järjestämiseen. Sisältö on muokattavissa tapahtumakohtaisesti ja toteutus voidaan tarvittaessa suunnata yläkoulun eri luokka-asteille.