Puna-apilasäilörehun vaikutus maidontuotantoon
Korjus, Milja (2017)
Korjus, Milja
Hämeen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705239876
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705239876
Tiivistelmä
Puna-apila on nurmipalkokasvi, jonka typensidontakyvyn ansiosta on mahdollista saada säästöä alati kasvavissa ostolannoitekustannuksissa. Lisäksi se omaa hyvän esikasviarvon. Viljely tapahtuu seoksissa yleensä heinäkasvien kanssa, mikä turvaa puna-apilan heikompaa talvehtimiskykyä ja taudinkestävyyttä heinäkasveihin verrattuna.
Lypsylehmien ruokinnassa puna-apila lisää rehujen syöntiä. Sillä on nykytietämyksen valossa positiivinen vaikutus myös maitotuotokseen. Puhtaalla puna-apilaruokinnalla maidon pitoisuudet saattavat laskea, mutta energiakorjattu maitotuotos (EKM) pysyy nousseen maitotuotoksen ansiosta samalla tasolla heinäkasviruokintojen kanssa.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko puna-apilan käytön lisäämistä lypsykarjatiloilla suositella. Työn toimeksiantaja oli Luonnonvarakeskus. Työssä tarkasteltiin puna-apilan vaikutuksia maidontuotantoon keväällä 2016 tehdyssä ruokintakokeessa. Kokeessa oli kolme eri seosrehuruokintaa, joista kaksi perustui heinäkasvisäilörehuun ja yksi puhtaaseen puna-apilasäilörehuun. Väkirehun osuus heinäkasviruokinnoilla oli joko 30 % tai 70 % ja puna-apilaruokinnalla 50 %.
Puna-apilaruokinnalla valkuaistuotos laski, rasvatuotos pysyi samalla tasolla ja laktoosituotos nousi muihin koeruokintoihin verrattuna. Väkirehua 50 % sisältävällä puna-apilaruokinnalla maitotuotos oli yhtä korkea kuin heinäkasviruokinnalla, jossa väkirehun osuus oli 70 %. Tämä kertoo puna-apilan erittäin positiivisesta vaikutuksesta maitotuotokseen. Vaikka eri väkirehutasot vaikeuttivatkin tulosten tulkintaa, tulokset ovat puna-apilaruokinnan osalta vertailukelpoisia kirjallisuudessa raportoitujen tutkimustulosten kanssa.
Lypsylehmien ruokinnassa puna-apila lisää rehujen syöntiä. Sillä on nykytietämyksen valossa positiivinen vaikutus myös maitotuotokseen. Puhtaalla puna-apilaruokinnalla maidon pitoisuudet saattavat laskea, mutta energiakorjattu maitotuotos (EKM) pysyy nousseen maitotuotoksen ansiosta samalla tasolla heinäkasviruokintojen kanssa.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko puna-apilan käytön lisäämistä lypsykarjatiloilla suositella. Työn toimeksiantaja oli Luonnonvarakeskus. Työssä tarkasteltiin puna-apilan vaikutuksia maidontuotantoon keväällä 2016 tehdyssä ruokintakokeessa. Kokeessa oli kolme eri seosrehuruokintaa, joista kaksi perustui heinäkasvisäilörehuun ja yksi puhtaaseen puna-apilasäilörehuun. Väkirehun osuus heinäkasviruokinnoilla oli joko 30 % tai 70 % ja puna-apilaruokinnalla 50 %.
Puna-apilaruokinnalla valkuaistuotos laski, rasvatuotos pysyi samalla tasolla ja laktoosituotos nousi muihin koeruokintoihin verrattuna. Väkirehua 50 % sisältävällä puna-apilaruokinnalla maitotuotos oli yhtä korkea kuin heinäkasviruokinnalla, jossa väkirehun osuus oli 70 %. Tämä kertoo puna-apilan erittäin positiivisesta vaikutuksesta maitotuotokseen. Vaikka eri väkirehutasot vaikeuttivatkin tulosten tulkintaa, tulokset ovat puna-apilaruokinnan osalta vertailukelpoisia kirjallisuudessa raportoitujen tutkimustulosten kanssa.