Ravitsemuksen vaikutus ikääntyneen fyysiseen, psyykkiseen ja psykososiaaliseen toimintakykyyn
Hanski, Jesse; Kärki, Tomi (2017)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705107407
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705107407
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tietoa siitä, miten ravitsemus vaikuttaa ikääntyneen fyysiseen, psyykkiseen ja psykososiaaliseen toimintakykyyn. Työn tavoitteena oli tuoda tietoa ikääntyneen virheravitsemuksesta, sen tunnistamisesta, ehkäisystä ja hoidosta sekä siitä, miten se vaikuttaa ikääntyneen toimintakykyyn. Työssä tuotiin esille yleiset ravintosuositukset ikääntyneille Suomessa.
Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, koska ikääntyneiden määrä kasvaa väestöön nähden koko ajan. Tavoitteena on, että ikääntyneet pystyisivät asumaan kotona mahdollisimman pitkään, ja tämän vuoksi ravitsemuksen tärkeys korostuu fyysisen, psyykkisen ja psykososiaalisen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Ikääntyneissä on paljon yli- ja varsinkin alipainoisia, jolloin ravinnon tärkeys korostuu.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineistona käytettiin hoitotieteellisiä artikkeleita ja tutkimuksia. Kaikissa aineistoissa käsiteltiin ikääntyneen ravitsemusta. Muina lähteinä käytettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin Aleksi-, Arto-, Medic- ja PubMed-tietokannoista ja rajattiin käsittelemään vuoden 2005 jälkeen julkaistuja suomen- ja englanninkielisiä artikkeleita. Opinnäytetyöhön valikoitui kahdeksan artikkelia ja julkaisua, joista tutkimustulokset koostuvat.
Opinnäytetyön tulosten mukaan runsas ja monipuolinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ja estämään sairauksien puhkeamista ja hidastaa niiden etenemistä. Hyvä fyysinen terveys ja toimintakyky lisäävät mahdollisuuksia säilyttää hyvä ravitsemustila. Ruokavalion energiamäärällä ja ruoasta saatavilla ravintoaineilla on vaikutus mielialaan.
Opinnäytetyöstämme on hyötyä varsinkin terveydenhuollon ammattilaisille, jotka työskentelevät ikääntyneiden parissa. Työmme tuo tietoutta ikääntyneiden virheravitsemuksesta ja ravitsemussuosituksista. Tämä auttaa terveydenhuollon ammattilaisia ehkäisemään ja tunnistamaan virheravitsemusta.
Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, koska ikääntyneiden määrä kasvaa väestöön nähden koko ajan. Tavoitteena on, että ikääntyneet pystyisivät asumaan kotona mahdollisimman pitkään, ja tämän vuoksi ravitsemuksen tärkeys korostuu fyysisen, psyykkisen ja psykososiaalisen toimintakyvyn ylläpitämisessä. Ikääntyneissä on paljon yli- ja varsinkin alipainoisia, jolloin ravinnon tärkeys korostuu.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineistona käytettiin hoitotieteellisiä artikkeleita ja tutkimuksia. Kaikissa aineistoissa käsiteltiin ikääntyneen ravitsemusta. Muina lähteinä käytettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin Aleksi-, Arto-, Medic- ja PubMed-tietokannoista ja rajattiin käsittelemään vuoden 2005 jälkeen julkaistuja suomen- ja englanninkielisiä artikkeleita. Opinnäytetyöhön valikoitui kahdeksan artikkelia ja julkaisua, joista tutkimustulokset koostuvat.
Opinnäytetyön tulosten mukaan runsas ja monipuolinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ja estämään sairauksien puhkeamista ja hidastaa niiden etenemistä. Hyvä fyysinen terveys ja toimintakyky lisäävät mahdollisuuksia säilyttää hyvä ravitsemustila. Ruokavalion energiamäärällä ja ruoasta saatavilla ravintoaineilla on vaikutus mielialaan.
Opinnäytetyöstämme on hyötyä varsinkin terveydenhuollon ammattilaisille, jotka työskentelevät ikääntyneiden parissa. Työmme tuo tietoutta ikääntyneiden virheravitsemuksesta ja ravitsemussuosituksista. Tämä auttaa terveydenhuollon ammattilaisia ehkäisemään ja tunnistamaan virheravitsemusta.