Uuden matkailupalvelun kehittäminen: Case Craft-Pohjanmaa-kierros
Toivonen, Jenna-Leena (2017)
Toivonen, Jenna-Leena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052710565
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052710565
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää uudenlainen matkailupalvelu Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelle. Palvelukehityksen tavoitteena oli kehittää toteuttamiskelpoinen ja konkreettinen suunnitelma matkailupalvelusta, joka pystytään laittamaan käytäntöön suunnitelman avulla. Lisäksi työn tavoitteena on edistää yhteistyötä alan toimijoiden kesken.
Opinnäytetyössä tarkastellaan matkailua yleisesti ja sitä, mihin matkailu on tulevaisuudessa menossa ja mitä se erityisesti tarkoittaa Etelä-Pohjanmaan alueella. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä keskitytään etenkin elämyksiin matkailussa, joka on olennainen osa myös tämän kehittämistyön tuloksena syntyvää matkailupalvelua ja käsitellään tuotteistamista sen eri osa-alueisiin keskittyen. Teoreettisen viitekehyksen valinnassa on keskitytty keskeisimpiin lähteisiin matkailun tuotekehityksen, elämyksellisyyden ja tuotteistamisen näkökulmasta.
Työn menetelmäosuudessa on käytetty kvalitatiivisia eli laadullisia tutkimusmenetelmiä. Käytetyt menetelmät olivat avoin haastattelu, havainnointi ja benchmarking. Haastattelut toteutettiin kehitetyn palvelun yhteistyöyritysten ravintolapäälliköiden sekä toimitusjohtajan kesken. Havainnointi toteutettiin kehitettävään palveluun liittyvien yhteistyöyritysten toimipisteisiin. Benchmarking-menetelmällä tutkittiin hyviä käytänteitä matkailupalvelun tuotekehityksen tueksi, tuotekehityksen näkökulmasta.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi ruistislaamo Kyrö Distillery. Saatujen tulosten sekä teoreettisen viitekehyksen avulla kehitettiin Craft-Pohjanmaa tislaamo- ja panimokierros. Saatujen tulosten avulla voidaan todeta, että ne vastasivat tutkimusongelmaan sekä esitettyihin tutkimuskysymyksiin. Suunnitelman avulla matkailupalvelu pystytään laittamaan käytäntöön lähitulevaisuudessa.
Opinnäytetyössä tarkastellaan matkailua yleisesti ja sitä, mihin matkailu on tulevaisuudessa menossa ja mitä se erityisesti tarkoittaa Etelä-Pohjanmaan alueella. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä keskitytään etenkin elämyksiin matkailussa, joka on olennainen osa myös tämän kehittämistyön tuloksena syntyvää matkailupalvelua ja käsitellään tuotteistamista sen eri osa-alueisiin keskittyen. Teoreettisen viitekehyksen valinnassa on keskitytty keskeisimpiin lähteisiin matkailun tuotekehityksen, elämyksellisyyden ja tuotteistamisen näkökulmasta.
Työn menetelmäosuudessa on käytetty kvalitatiivisia eli laadullisia tutkimusmenetelmiä. Käytetyt menetelmät olivat avoin haastattelu, havainnointi ja benchmarking. Haastattelut toteutettiin kehitetyn palvelun yhteistyöyritysten ravintolapäälliköiden sekä toimitusjohtajan kesken. Havainnointi toteutettiin kehitettävään palveluun liittyvien yhteistyöyritysten toimipisteisiin. Benchmarking-menetelmällä tutkittiin hyviä käytänteitä matkailupalvelun tuotekehityksen tueksi, tuotekehityksen näkökulmasta.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi ruistislaamo Kyrö Distillery. Saatujen tulosten sekä teoreettisen viitekehyksen avulla kehitettiin Craft-Pohjanmaa tislaamo- ja panimokierros. Saatujen tulosten avulla voidaan todeta, että ne vastasivat tutkimusongelmaan sekä esitettyihin tutkimuskysymyksiin. Suunnitelman avulla matkailupalvelu pystytään laittamaan käytäntöön lähitulevaisuudessa.