Intervalliasiakkaan ravitsemuksen arviointi : Hoitajien näkökulma
Leinonen, Suvi (2017)
Leinonen, Suvi
Vaasan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053011172
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053011172
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin ikääntyneiden lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustila muuttuu hoitojakson aikana ja mitkä asiat heidän ravitsemukseen vaikuttavat sekä millainen hoitajien tietotaito on ravitsemustilan arviointiin liittyen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa kohdeorganisaatioihin tietoa ikääntyneiden lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilasta, jotta kohdeorganisaatiot voivat tarvittaessa kehittää toimintatapojaan ja edistää siten ikääntyneiden lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilaa.
Ikääntyneellä tarkoitetaan tässä opinnäytetyössä yli 65-vuotiasta henkilöä. Lyhytaikainen laitoshoito turvaa ikääntynyttä ja hänen omaistaan. Ikääntyneellä ihmisellä terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua ylläpitää hyvä ravitsemus. Se ennaltaehkäisee ja nopeuttaa sairauksista toipumista. On kehitetty useita testejä ja mittareita ikääntyneiden ihmisten aliravitsemuksen tunnistamista ja ravitsemustilan arviointia varten, mutta suositeltavin ja sopivin on MNA-testi (Mini Nutrition Assessment). Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä, kyselylomakkeella, jossa oli viisi avointa kysymystä ja neljä strukturoitua kysymystä. Tutkimuksen tilaajina toimivat kaksi palveluasumisen yksikköä. Hoitajia oli yhteensä 34 ja kyselylomakkeita palautui 14, jolloin vastausprosentiksi saatiin 41,2. Saatu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä.
Saatujen tutkimustulosten perusteella voidaan todeta lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilan muuttuvan myönteisellä tai kielteisellä tavalla hoitojaksolla yhteisten ruokailuhetkien myötä. Ikääntyneiden lyhytaikaishoidon asiakkaiden ollessa monisairaita, tuovat erinäiset vaivat esiin sellaisia ongelmia, jotka vaikuttavat heidän ruokahaluunsa sekä avun tarpeeseen ruokailemisessa ja sitä kautta heidän ravitsemustilaansa. Hoitajien tietotaito on kohtuullinen ravitsemustilan arvioinnissa. He arvioivat lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilaa muun muassa havainnoimalla ja painoa mittaamalla.
Ikääntyneellä tarkoitetaan tässä opinnäytetyössä yli 65-vuotiasta henkilöä. Lyhytaikainen laitoshoito turvaa ikääntynyttä ja hänen omaistaan. Ikääntyneellä ihmisellä terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua ylläpitää hyvä ravitsemus. Se ennaltaehkäisee ja nopeuttaa sairauksista toipumista. On kehitetty useita testejä ja mittareita ikääntyneiden ihmisten aliravitsemuksen tunnistamista ja ravitsemustilan arviointia varten, mutta suositeltavin ja sopivin on MNA-testi (Mini Nutrition Assessment). Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä, kyselylomakkeella, jossa oli viisi avointa kysymystä ja neljä strukturoitua kysymystä. Tutkimuksen tilaajina toimivat kaksi palveluasumisen yksikköä. Hoitajia oli yhteensä 34 ja kyselylomakkeita palautui 14, jolloin vastausprosentiksi saatiin 41,2. Saatu aineisto analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä.
Saatujen tutkimustulosten perusteella voidaan todeta lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilan muuttuvan myönteisellä tai kielteisellä tavalla hoitojaksolla yhteisten ruokailuhetkien myötä. Ikääntyneiden lyhytaikaishoidon asiakkaiden ollessa monisairaita, tuovat erinäiset vaivat esiin sellaisia ongelmia, jotka vaikuttavat heidän ruokahaluunsa sekä avun tarpeeseen ruokailemisessa ja sitä kautta heidän ravitsemustilaansa. Hoitajien tietotaito on kohtuullinen ravitsemustilan arvioinnissa. He arvioivat lyhytaikaishoidon asiakkaiden ravitsemustilaa muun muassa havainnoimalla ja painoa mittaamalla.