Lounasbuffetin ja ravintola-annosten hinnoittelu
Vatanen, Lili (2017)
Vatanen, Lili
Saimaan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053111548
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053111548
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli lounasbuffetin ja ravintola-annosten kannattavuuden arvioiminen sekä hinnoittelu. Opinnäytetyön tilaaja oli Sirkan Ravintolat Oy:n lounasravintola. Tarkoituksena oli laskennan avulla selvittää, ovatko ravintolan lounasbuffet ja ravintola-annokset hinnoiteltu kannattavasti, sekä kuinka näiden kannattavuutta voidaan parantaa.
Teoriaosuus käsittelee kannattavuuden ja katetuottolaskennan perusteita sekä hinnoittelua. Hinnoittelun teoriaosuudessa käydään läpi kustannuspohjaiset hinnoittelumenetelmät sekä hinnoittelua ravintola-alan näkökulmasta. Opinnäytetyön laskennassa käytetyt raaka-ainemäärät ovat opinnäytetyöntekijän arvioimia. Raaka-ainehinnat ovat ravintolan käyttämän tukun hintoja. Laskennassa on otettu huomioon pelkästään raaka-ainekustannukset, ja näin ollen tuloksissa käsitellään katetuottoa sekä katetuottoprosenttia.
Opinnäytetyön laskelmien perusteella lounasbuffetille tulisi asettaa korkeampi hinta. Tuloksena on uusi hintaehdotus lounasbuffetille. Tulosten mukaan myös alennusten poistaminen tai muuttaminen olisi suositeltavaa, sillä suurin osa lounasasiakkaista maksaa alennettua hintaa. Ravintola-annosten katetuottoprosentit olivat suhteellisen hyvät, mutta joidenkin annosten hintaa on ehdotelmassa muutettu. Tulosten ja laskentapohjien avulla ravintola voi halutessa muokata hintojaan sekä seurata ja suunnitella lounasbuffetin kannattavampaa raakaainekäyttöä.
Teoriaosuus käsittelee kannattavuuden ja katetuottolaskennan perusteita sekä hinnoittelua. Hinnoittelun teoriaosuudessa käydään läpi kustannuspohjaiset hinnoittelumenetelmät sekä hinnoittelua ravintola-alan näkökulmasta. Opinnäytetyön laskennassa käytetyt raaka-ainemäärät ovat opinnäytetyöntekijän arvioimia. Raaka-ainehinnat ovat ravintolan käyttämän tukun hintoja. Laskennassa on otettu huomioon pelkästään raaka-ainekustannukset, ja näin ollen tuloksissa käsitellään katetuottoa sekä katetuottoprosenttia.
Opinnäytetyön laskelmien perusteella lounasbuffetille tulisi asettaa korkeampi hinta. Tuloksena on uusi hintaehdotus lounasbuffetille. Tulosten mukaan myös alennusten poistaminen tai muuttaminen olisi suositeltavaa, sillä suurin osa lounasasiakkaista maksaa alennettua hintaa. Ravintola-annosten katetuottoprosentit olivat suhteellisen hyvät, mutta joidenkin annosten hintaa on ehdotelmassa muutettu. Tulosten ja laskentapohjien avulla ravintola voi halutessa muokata hintojaan sekä seurata ja suunnitella lounasbuffetin kannattavampaa raakaainekäyttöä.