Hygieniaosaamista toiminnallisin menetelmin : Ohjaajan opas pienryhmien ohjaamiseen
Hätinen, Simo; Koskela, Riina (2017)
Hätinen, Simo
Koskela, Riina
Saimaan ammattikorkeakoulu
2017
Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111899
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111899
Tiivistelmä
Opinnäytetyönä toteutettiin tutkimuksellinen kehittämistehtävä, jonka lopputuloksena valmistettiin Perusteet hygieniaan - Ohjaajan opas. Kehitystyö tehtiin yhteistyössä Yes We Can -hankkeen kanssa. Yes We Can -hankkeen tavoitteena oli parantaa kehitysvammaisten ihmisten työllisyys- ja osallisuusmahdollisuuksia. Hankkeessa olivat mukana Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Laptuote-säätiö ja Saimaan ammattikorkeakoulu. Kehittämistehtävässä tärkeimpänä yhteistyökumppanina toimi Laptuote-säätiö.
Opinnäytetyön kohderyhmänä olivat elintarvikealalle työhön haluavat kehitysvammaiset aikuiset sekä Eksoten työhön valmentajat, jotka käyttivät Perusteet hygieniaan -opasta työssään. Opinnäytetyön tarkoituksena oli mahdollistaa kehitysvammaisille aikuisille hygieniaosaamisen perusasioiden oppiminen. Opinnäytetyön tavoitteena oli edistää kehitysvammaisten työllistymismahdollisuuksia.
Perusteet hygieniaan - Ohjaajan oppaan avulla hygieniaosaamisen perusteita voi opettaa pienryhmille selkokielellä. Oppaaseen oli koottu toiminnallisia harjoituksia sekä ehdotuksia keskustelunaiheiksi. Opas sisälsi tulostettavan kirjallisen ohjeen sekä sähköisessä muodossa olevia kuvasarjoja. Materiaalit toiminnallisia harjoituksia varten oli lisätty oppaaseen liitteiksi. Ohjaajan opasta käytetään yhdessä Maija-Liisa Välimäen ja Eeva-Liisa Laakson vuonna 2014 kirjoittaman Ruokaa hygieenisesti -teoksen sekä Ruokaa hygieenisesti -internetsivuston kanssa.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia työelämäosallisuuteen Suomessa, kehitysvammaisten oppimisvalmiuksia, opetusmateriaalin tuottamista sekä ryhmän ohjausta. Teoreettisessa viitekehyksessä huomioitiin kehitysvammaisten työllistymisen edistämisen sosiaalinen näkökulma sekä opinnäytetyönä valmistetun Perusteet hygieniaan -oppaan valmistus ja käyttö.
Opinnäytetyön kohderyhmänä olivat elintarvikealalle työhön haluavat kehitysvammaiset aikuiset sekä Eksoten työhön valmentajat, jotka käyttivät Perusteet hygieniaan -opasta työssään. Opinnäytetyön tarkoituksena oli mahdollistaa kehitysvammaisille aikuisille hygieniaosaamisen perusasioiden oppiminen. Opinnäytetyön tavoitteena oli edistää kehitysvammaisten työllistymismahdollisuuksia.
Perusteet hygieniaan - Ohjaajan oppaan avulla hygieniaosaamisen perusteita voi opettaa pienryhmille selkokielellä. Oppaaseen oli koottu toiminnallisia harjoituksia sekä ehdotuksia keskustelunaiheiksi. Opas sisälsi tulostettavan kirjallisen ohjeen sekä sähköisessä muodossa olevia kuvasarjoja. Materiaalit toiminnallisia harjoituksia varten oli lisätty oppaaseen liitteiksi. Ohjaajan opasta käytetään yhdessä Maija-Liisa Välimäen ja Eeva-Liisa Laakson vuonna 2014 kirjoittaman Ruokaa hygieenisesti -teoksen sekä Ruokaa hygieenisesti -internetsivuston kanssa.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys käsittelee kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia työelämäosallisuuteen Suomessa, kehitysvammaisten oppimisvalmiuksia, opetusmateriaalin tuottamista sekä ryhmän ohjausta. Teoreettisessa viitekehyksessä huomioitiin kehitysvammaisten työllistymisen edistämisen sosiaalinen näkökulma sekä opinnäytetyönä valmistetun Perusteet hygieniaan -oppaan valmistus ja käyttö.