Mallikeittiöhanke : Palvelukeittiön mallit Kylän Kattaus -liikelaitokselle
Junikka, Vesa-Valtteri (2017)
Junikka, Vesa-Valtteri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111885
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111885
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Jyväskylän ruokapalvelu Kylän Kattaus -liikelaitos, joka tuottaa vanhus- ja vammaispalvelun lounas- ja päivällisateriat koko Jyväskylän kaupungin alueelle sekä suuren määrän koulu- ja päiväkotilounaita. Päivittäin Kylän Kattaus -liikelaitos valmistaa ateriakeskuksissa ja keskuskeittiöissä noin 23600 ateriaa eri puolille Jyväskylän kaupunkia.
Hankkeen tavoitteena oli luoda työkalu uudisrakennuskohteiden ja peruskorjattavien palvelukeittiöiden suunnitteluvaiheen selkeyttämiseksi rakennushankkeen eri osapuolten välille. Työkalu tehtiin kaikkien käytettäväksi ja laadittiin selkeät yhteiset tavoitteet ja linjaukset, joihin kaikki sitoutuvat rakennushankkeen eri vaiheissa ja keittiöiden toiminnassa. Työssä suunniteltiin kolme eri kokoista mallikeittiöitä rajautuen päiväkotien, päiväkoti-koulujen, koulujen ja yhtenäiskoulujen palvelukeittiöiden tarpeisiin. Mallikeittiöt suunniteltiin 120, 120-400 ja yli 400 ruokailijaa palveleviksi palvelukeittiöiksi, joiden suunnittelussa erityistä huomiota kiinnitettiin työergonomiaan, työn tehokkuuteen, astiahuoltoon, asiakaspalveluun, teknisten järjestelmien toimivuuteen, pinnoitteisiin, materiaaleihin ja muuntojoustavuuteen. Hanke toteutettiin yhteistyössä työryhmän kanssa, johon kuului ruokapalvelun asiantuntijoita Kylän Kattauksesta sekä ammattikeittiöiden suunnittelusta vastaavia ammattilaisia. Lisäksi haastateltiin palvelukeittiöiden työntekijöitä kyselylomakkeen avulla.
Tuloksena saatiin suunnittelun työkaluna toimivat kolme palvelukeittiön mallia, joita voidaan hyödyntää suunnittelun mallipohjina tai valmiina ratkaisuina. Malleja voidaan käyttää sekä uudisrakennus- että peruskorjauskohteissa. Työkalun avulla voidaan säästää huomattavasti suunnittelutyöhön käytettävää aikaa sekä euroja mm. suunnittelukustannuksissa.
Hankkeen tavoitteena oli luoda työkalu uudisrakennuskohteiden ja peruskorjattavien palvelukeittiöiden suunnitteluvaiheen selkeyttämiseksi rakennushankkeen eri osapuolten välille. Työkalu tehtiin kaikkien käytettäväksi ja laadittiin selkeät yhteiset tavoitteet ja linjaukset, joihin kaikki sitoutuvat rakennushankkeen eri vaiheissa ja keittiöiden toiminnassa. Työssä suunniteltiin kolme eri kokoista mallikeittiöitä rajautuen päiväkotien, päiväkoti-koulujen, koulujen ja yhtenäiskoulujen palvelukeittiöiden tarpeisiin. Mallikeittiöt suunniteltiin 120, 120-400 ja yli 400 ruokailijaa palveleviksi palvelukeittiöiksi, joiden suunnittelussa erityistä huomiota kiinnitettiin työergonomiaan, työn tehokkuuteen, astiahuoltoon, asiakaspalveluun, teknisten järjestelmien toimivuuteen, pinnoitteisiin, materiaaleihin ja muuntojoustavuuteen. Hanke toteutettiin yhteistyössä työryhmän kanssa, johon kuului ruokapalvelun asiantuntijoita Kylän Kattauksesta sekä ammattikeittiöiden suunnittelusta vastaavia ammattilaisia. Lisäksi haastateltiin palvelukeittiöiden työntekijöitä kyselylomakkeen avulla.
Tuloksena saatiin suunnittelun työkaluna toimivat kolme palvelukeittiön mallia, joita voidaan hyödyntää suunnittelun mallipohjina tai valmiina ratkaisuina. Malleja voidaan käyttää sekä uudisrakennus- että peruskorjauskohteissa. Työkalun avulla voidaan säästää huomattavasti suunnittelutyöhön käytettävää aikaa sekä euroja mm. suunnittelukustannuksissa.