Kunta, muutos ja julkiset ruokapalvelut
Paavola, Eija (2017)
Paavola, Eija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060412246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060412246
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka julkiset ruokapalvelut tulevaisuudessa järjestetään. Työssä selvitettiin myös, mitä haasteita julkisilla ruokapalveluilla tulevaisuudessa on. Tutkimuksessa tuotiin myös esille mahdollisia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntauudistuksen järjestämistavan vaikutuksia julkisiin ruokapalveluihin.
Teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin kuntalakien muutoksia ja tavoitteita 2000-luvulla, kuntapalvelujen järjestämisvaihtoehtoja sekä julkisten ruokapalveluiden tämän hetkistä tilaa. Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta oli myös mukana. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta ja teemahaastattelua. Haastateltavat edustivat ruokapalvelujen asiantuntijoita ja virkamiehiä.
Tutkimuksen tuloksia tarkasteltiin aikaisempiin tutkimuksiin verraten. Tutkimuksen tulokset osoittivat keväällä 2017, että julkisten ruokapalveluiden järjestäminen tulevaisuudessa sisältää monia haasteita. Näitä haasteita olivat kuntatalouden epävarmuus, henkilöstön eläköityminen ja työvoiman saatavuus sekä asiakkuuksien muutokset. Lisäksi tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on aiheuttanut epätietoisuutta ja epävarmuutta julkisissa ruokapalveluissa. Vaikka lakia ei ole vielä vahvistettu, suunnitelmia ja vaihtoehtoja on jo mietitty.
Julkisissa ruokapalveluissa tulevaisuudessa pitää pystyä yhdistämään asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus unohtamatta ravitsemussuosituksia. Esimiestyön merkitys johtamisessa korostuu. Henkilöstön ikääntyminen, muutokset ruokapalveluprosesseissa ja työn kehittäminen tuovat esimiestyöhön haasteita tulevaisuudessa.
Teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin kuntalakien muutoksia ja tavoitteita 2000-luvulla, kuntapalvelujen järjestämisvaihtoehtoja sekä julkisten ruokapalveluiden tämän hetkistä tilaa. Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta oli myös mukana. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta ja teemahaastattelua. Haastateltavat edustivat ruokapalvelujen asiantuntijoita ja virkamiehiä.
Tutkimuksen tuloksia tarkasteltiin aikaisempiin tutkimuksiin verraten. Tutkimuksen tulokset osoittivat keväällä 2017, että julkisten ruokapalveluiden järjestäminen tulevaisuudessa sisältää monia haasteita. Näitä haasteita olivat kuntatalouden epävarmuus, henkilöstön eläköityminen ja työvoiman saatavuus sekä asiakkuuksien muutokset. Lisäksi tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on aiheuttanut epätietoisuutta ja epävarmuutta julkisissa ruokapalveluissa. Vaikka lakia ei ole vielä vahvistettu, suunnitelmia ja vaihtoehtoja on jo mietitty.
Julkisissa ruokapalveluissa tulevaisuudessa pitää pystyä yhdistämään asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus unohtamatta ravitsemussuosituksia. Esimiestyön merkitys johtamisessa korostuu. Henkilöstön ikääntyminen, muutokset ruokapalveluprosesseissa ja työn kehittäminen tuovat esimiestyöhön haasteita tulevaisuudessa.