Kuinka kehittää Ecological Food Plan -konsepti palvelumuotoilun avulla?
Hettula, Tiina (2017)
Hettula, Tiina
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061513631
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061513631
Tiivistelmä
Ruokatottumuksemme ja elämäntapamme uhkaavat ympäristön kantokykyä eli ekologista kestävyyttä. Ruoka ja asuminen ovat suurimpia ympäristöhaittoja aiheuttavia tekijöitä, joihin jokainen voi omalla kulutuksella suoraan vaikuttaa. Meidän on löydettävä keinoja, miten rajoittaa resurssien hukkaamista sekä jätteiden ja ympäristövaikutusten määrää. Koko elintarvikeketjusta arviolta 30 prosenttia ruokahävikistä syntyy kotitalouksista. Minkälainen palvelu ohjaisi muuttamaan ruokailutottumuksiamme ekologisemmaksi vähentämällä kotitalouksissa syntyvää ruokahävikkiä?
Kehitystyön tavoite oli kehittää ja havainnollistaa Ecological Food Plan –konsepti. Tavoitteen saavuttamiseksi työssä etsittiin ratkaisua kahteen päätutkimusongelmiin ”Mikä auttaa vähentämään kotitalouksien ruokahävikkiä?” ja ”Kuinka kehittää palvelumuotoilun avulla uusi kotitalouksien ruokahävikkiä vähentävä konsepti?” Tutkimus- ja kehittämismenetelmänä oli viisivaiheinen palvelumuotoiluprosessi: ymmärrä, ideoi, seulo, konseptoi ja toteuta, jonka jokaisessa vaiheessa käytettiin eri menetelmiä. Merkittävimmät menetelmät olivat benchmarking, net-etnografia, focus group ja asiantuntijahaastattelut. Työssä hyödynnetiin palvelumuotoilun monimenetelmäisyyttä sekä eri tutkimustietojen yhdistämistä eli triangulaatiota. Käytetyt menetelmät ja lähestymistapa mahdollistivat ihmiskeskeinen innovaatio prosessin, jossa tarkkailtiin, yhteiskehitettiin, visualisoitiin sekä rakennettiin prototyyppejä.
Kehitystyön lopputuloksena todettiin, että paras tapa vähentää hävikkiä on kiertotalouden periaatteet (reduce-reuce-recycle), joista tärkein on pyrkiä ehkäisemään ruokahävikin syntyminen (reduce). Kuluttajat voivat vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä paremmalla ostos- ja ruokalistasuunnittelulla, pitämällä kirjaa siitä, mitä tuotteita kotona jo on, pakkausmerkintöjen oikealla tulkinnalla, ostamalla pienempiä pakkauksia ja tekemällä ruokaa vain tarvittavan määrän. Jos kotona kuitenkin on pilaantumisvaarassa olevia tuotteita, niille tulisi keksiä uusi käyttötarkoitus kuten ruoan lahjoittaminen (reuse).
Työn lopputuloksena kehitettiin ja havainnollistettiin Ecological Food Plan –konsepti. Ecological Food Plan on digitaalinen palvelu, joka kehittyy ajan myötä pelastaen yhä enemmän maapalloa. Sovelluksen avulla suunnittelet ja haet ekologisia reseptejä ja näet värikoodilla kuinka ekologinen ruoka on. Konseptin ydin on ympäristöystävällisyys, yhteisöllisyys ja ruokahävikin vähentäminen. Konseptin pääkohderyhmiksi muodostuivat milleniaalit ja LOHAS-kuluttajat. Konsepti havainnollistettiin Business Model Canvas –työkalulla, asiakkaan polulla ja Marvelapp-nettisivujen avulla tehdyllä prototyypillä. Liitteenä oleva konseptikuvaus liite 8, on jätetty pois julkaistavasta työstä tietoturvallisista syistä.
Kehitystyön tavoite oli kehittää ja havainnollistaa Ecological Food Plan –konsepti. Tavoitteen saavuttamiseksi työssä etsittiin ratkaisua kahteen päätutkimusongelmiin ”Mikä auttaa vähentämään kotitalouksien ruokahävikkiä?” ja ”Kuinka kehittää palvelumuotoilun avulla uusi kotitalouksien ruokahävikkiä vähentävä konsepti?” Tutkimus- ja kehittämismenetelmänä oli viisivaiheinen palvelumuotoiluprosessi: ymmärrä, ideoi, seulo, konseptoi ja toteuta, jonka jokaisessa vaiheessa käytettiin eri menetelmiä. Merkittävimmät menetelmät olivat benchmarking, net-etnografia, focus group ja asiantuntijahaastattelut. Työssä hyödynnetiin palvelumuotoilun monimenetelmäisyyttä sekä eri tutkimustietojen yhdistämistä eli triangulaatiota. Käytetyt menetelmät ja lähestymistapa mahdollistivat ihmiskeskeinen innovaatio prosessin, jossa tarkkailtiin, yhteiskehitettiin, visualisoitiin sekä rakennettiin prototyyppejä.
Kehitystyön lopputuloksena todettiin, että paras tapa vähentää hävikkiä on kiertotalouden periaatteet (reduce-reuce-recycle), joista tärkein on pyrkiä ehkäisemään ruokahävikin syntyminen (reduce). Kuluttajat voivat vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä paremmalla ostos- ja ruokalistasuunnittelulla, pitämällä kirjaa siitä, mitä tuotteita kotona jo on, pakkausmerkintöjen oikealla tulkinnalla, ostamalla pienempiä pakkauksia ja tekemällä ruokaa vain tarvittavan määrän. Jos kotona kuitenkin on pilaantumisvaarassa olevia tuotteita, niille tulisi keksiä uusi käyttötarkoitus kuten ruoan lahjoittaminen (reuse).
Työn lopputuloksena kehitettiin ja havainnollistettiin Ecological Food Plan –konsepti. Ecological Food Plan on digitaalinen palvelu, joka kehittyy ajan myötä pelastaen yhä enemmän maapalloa. Sovelluksen avulla suunnittelet ja haet ekologisia reseptejä ja näet värikoodilla kuinka ekologinen ruoka on. Konseptin ydin on ympäristöystävällisyys, yhteisöllisyys ja ruokahävikin vähentäminen. Konseptin pääkohderyhmiksi muodostuivat milleniaalit ja LOHAS-kuluttajat. Konsepti havainnollistettiin Business Model Canvas –työkalulla, asiakkaan polulla ja Marvelapp-nettisivujen avulla tehdyllä prototyypillä. Liitteenä oleva konseptikuvaus liite 8, on jätetty pois julkaistavasta työstä tietoturvallisista syistä.