Ravitsemuspassi ammatin opettamisen työkaluna
Siimesvaara, Marja (2017)
Siimesvaara, Marja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704215074
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704215074
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tutkia hotelli-, ravintola-, ja cateringalan perustutkinnossa opiskelevien nuorten ravitsemusosaamisen tasoa Ravitsemuspassitestin avulla. Tutkimus tehtiin hotelli-, ravintola- ja cateringalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille ravitsemusopintojen alussa ja lopussa. Samalla tutkittiin Ravitsemuspassin soveltuvuutta nuorten ravitsemusosaamisen opettamiseen.
Tietoperustassa käsiteltiin nykykuluttajien odotuksia ruokapalveluilta, suomalaista ruokakulttuuria ja ruokapalveluja kansanterveyden kannalta. Ravitsemusosaamista tarkasteltiin ammatillisen perustutkinnon tavoitteiden näkökulmasta sekä ruokapalveluissa tarvittavan ammattitaidon kokonaisuuden osana. Ravitsemuslaadun toteutumista kuvattiin Bronfenbrennerin systeemiteorian avulla.
Työn tuloksena koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan laadittiin esimerkkejä ravitsemusopetuksen integroimisesta muuhun ammatinopetukseen erilaisissa oppimisympäristöissä.
Ravitsemusosaaminen ja osaamisen johtaminen kaipaavat lisäpanostusta, jotta ravitsemuslaatu voisi toteutua. Ammatillisessa perus-ja lisäkoulutuksessa asiaan pitää kiinnittää huomiota esimerkiksi integroimalla ravitsemus muun ammatinoppimisen osaksi. Työpaikoilla ravitsemuslaadun toteutuminen tulisi nostaa keskiöön. Tavoitteena on herkullinen, terveellinen ruoka, joka tarjoillaan miellyttävässä ympäristössä, ystävällisen ja ammatti-taitoisen henkilökunnan toimesta. Ravitsemuspassi eri tasoineen soveltuu hyvin työkaluksi tähän tavoitteeseen pääsemiseksi.
Tietoperustassa käsiteltiin nykykuluttajien odotuksia ruokapalveluilta, suomalaista ruokakulttuuria ja ruokapalveluja kansanterveyden kannalta. Ravitsemusosaamista tarkasteltiin ammatillisen perustutkinnon tavoitteiden näkökulmasta sekä ruokapalveluissa tarvittavan ammattitaidon kokonaisuuden osana. Ravitsemuslaadun toteutumista kuvattiin Bronfenbrennerin systeemiteorian avulla.
Työn tuloksena koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan laadittiin esimerkkejä ravitsemusopetuksen integroimisesta muuhun ammatinopetukseen erilaisissa oppimisympäristöissä.
Ravitsemusosaaminen ja osaamisen johtaminen kaipaavat lisäpanostusta, jotta ravitsemuslaatu voisi toteutua. Ammatillisessa perus-ja lisäkoulutuksessa asiaan pitää kiinnittää huomiota esimerkiksi integroimalla ravitsemus muun ammatinoppimisen osaksi. Työpaikoilla ravitsemuslaadun toteutuminen tulisi nostaa keskiöön. Tavoitteena on herkullinen, terveellinen ruoka, joka tarjoillaan miellyttävässä ympäristössä, ystävällisen ja ammatti-taitoisen henkilökunnan toimesta. Ravitsemuspassi eri tasoineen soveltuu hyvin työkaluksi tähän tavoitteeseen pääsemiseksi.