Elektronisen nenän hyödyntäminen aromiyhdisteiden analysoimisessa
Jonasson, Marjo (2017)
Lataukset:
Jonasson, Marjo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017102316229
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017102316229
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö suoritettiin alkoholintarkastuslaboratoriossa (ACL), joka tutkii alkoholia sisältävien tuotteiden kemiallista sekä mikrobiologista laatua. Insinöörityön tavoitteena oli saada aikaan kirjallisuuskatsaus elektronisen nenän käytöstä. Elektronisella nenällä voidaan analysoida haihtuvia aromiyhdisteitä. Elektroninen nenä koostuu tavallisesti kaasukromatografialaitteistosta yhdistettynä erilaisiin detektiotekniikoihin.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella pyrittiin valitsemaan sellaisia aromiyhdisteitä, joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään. Kirjallisuushaun lähtökoh-tana olivat siis makutyyppien tyyppiaromit, joiden perusteella suoritettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuushakua. Kirjallisuuskatsauksen jälkeen suoritettiin aromiyhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta. Aromiyhdisteiden haun tavoitteena oli selvittää, olivatko aromiyhdisteet valmiina nenän aromikirjastossa vai pitikö valitut aromiyhdisteet lisätä sinne.
Työn tavoitteena oli myös siis valittujen aromiyhdisteiden lisääminen alkoholintarkastuslaboratorion elektronisen nenän aromikirjastoon sekä valittujen yhdisteiden identifioimista viininäytteistä.
Aromiyhdisteiden haku elektronisen nenän aromikirjastosta osoitti, että lähes kaikki kirjallisuudesta löydetyt aromiyhdisteet (liite 3), jotka haettiin nenän aromikirjastosta, löytyivät valmiina kyseisestä kirjastosta, joten niitä ei tarvinnut erikseen lisätä sinne.
Aromiyhdisteiden kirjallisuushakua sekä yhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta voitaisiin mahdollisesti jatkaa, jotta löydettäisiin lisää aromiyhdisteitä, joilla on erityistä merkitystä viinin aromeihin ja joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään.
Viinin aromiin vaikuttavat monet tekijät, kuten rypälelajike, valmistusprosessi ja jopa tynnyrin paahtamisaste. Menetelmää voisi tulevaisuudessa pyrkiä kehittämään siten, että pyrittäisiin löytämään mahdollisimman monipuolisia viinejä, joita analysoimalla löydettäisiin eroavaisuuksia viinien aromiyhdisteissä.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella pyrittiin valitsemaan sellaisia aromiyhdisteitä, joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään. Kirjallisuushaun lähtökoh-tana olivat siis makutyyppien tyyppiaromit, joiden perusteella suoritettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuushakua. Kirjallisuuskatsauksen jälkeen suoritettiin aromiyhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta. Aromiyhdisteiden haun tavoitteena oli selvittää, olivatko aromiyhdisteet valmiina nenän aromikirjastossa vai pitikö valitut aromiyhdisteet lisätä sinne.
Työn tavoitteena oli myös siis valittujen aromiyhdisteiden lisääminen alkoholintarkastuslaboratorion elektronisen nenän aromikirjastoon sekä valittujen yhdisteiden identifioimista viininäytteistä.
Aromiyhdisteiden haku elektronisen nenän aromikirjastosta osoitti, että lähes kaikki kirjallisuudesta löydetyt aromiyhdisteet (liite 3), jotka haettiin nenän aromikirjastosta, löytyivät valmiina kyseisestä kirjastosta, joten niitä ei tarvinnut erikseen lisätä sinne.
Aromiyhdisteiden kirjallisuushakua sekä yhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta voitaisiin mahdollisesti jatkaa, jotta löydettäisiin lisää aromiyhdisteitä, joilla on erityistä merkitystä viinin aromeihin ja joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään.
Viinin aromiin vaikuttavat monet tekijät, kuten rypälelajike, valmistusprosessi ja jopa tynnyrin paahtamisaste. Menetelmää voisi tulevaisuudessa pyrkiä kehittämään siten, että pyrittäisiin löytämään mahdollisimman monipuolisia viinejä, joita analysoimalla löydettäisiin eroavaisuuksia viinien aromiyhdisteissä.