Kemikaaliselvitys Hesburgerille
Tonteri, Anni-Kaisa (2011)
Tonteri, Anni-Kaisa
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061912301
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061912301
Tiivistelmä
Insinöörityön tarkoituksen oli laatia Hesburgerille selvitys sen elintarvike- ja ravintolatoi-minnassa käyttämistä kemikaaleista, niiden soveltuvuudesta ravintola- ja elintarviketyöhön ja niiden mahdollisesti aiheuttamasta altistuksesta ja niistä syntyvistä haitoista.
Työ suoritettiin käyttöturvallisuustiedotteita ja yrityksen sisäisiä menetelmäohjeita tarkastelemalla. Kemikaalien tiedot kerättiin taulukoihin analysointia varten. Kemikaalikartoitusta varten kerättiin kemikaalien käyttö- ja käsittelytiedot ja ominaisuustiedot ja aineisto luokiteltiin sanallisiin luokkiin. Kemikaalialtistuksen arviointi suoritettiin kemikaalien käyttö- ja käsittelytietojen ja yrityksen sisäisten materiaalien avulla. Käyttö- ja käsittelytietojen perusteella tehtiin myös toiminnan laajuuden arviointi, joka koskee vain elintarvike- ja ravintolatoimintaa.
Kemikaaliselvityksen tuloksena Hesburgerille luotiin kemikaaliluettelo, kooste kemikaalien ominaisuuksista, arvioitiin kemikaalialtistusta ja määritettiin toiminnan laajuus suhdelukuja laskemalla. Todettiin, etteivät Hesburgerin ravintola- ja elintarviketoiminnoissa käyttämät kemikaalit aiheuta työntekijöille suurta haittaa. Mahdollisia seurauksia ovat silmä- ja ihoärsytys, joita voidaan vähentää oikeilla suojavarusteilla. Toiminnan laajuuden määrityksen seurauksena yrityksen tulee tehdä aluepelastusvirastolle ilmoitus kemikaalien vähäisestä käsittelystä ja varastoinnista.
Työ suoritettiin käyttöturvallisuustiedotteita ja yrityksen sisäisiä menetelmäohjeita tarkastelemalla. Kemikaalien tiedot kerättiin taulukoihin analysointia varten. Kemikaalikartoitusta varten kerättiin kemikaalien käyttö- ja käsittelytiedot ja ominaisuustiedot ja aineisto luokiteltiin sanallisiin luokkiin. Kemikaalialtistuksen arviointi suoritettiin kemikaalien käyttö- ja käsittelytietojen ja yrityksen sisäisten materiaalien avulla. Käyttö- ja käsittelytietojen perusteella tehtiin myös toiminnan laajuuden arviointi, joka koskee vain elintarvike- ja ravintolatoimintaa.
Kemikaaliselvityksen tuloksena Hesburgerille luotiin kemikaaliluettelo, kooste kemikaalien ominaisuuksista, arvioitiin kemikaalialtistusta ja määritettiin toiminnan laajuus suhdelukuja laskemalla. Todettiin, etteivät Hesburgerin ravintola- ja elintarviketoiminnoissa käyttämät kemikaalit aiheuta työntekijöille suurta haittaa. Mahdollisia seurauksia ovat silmä- ja ihoärsytys, joita voidaan vähentää oikeilla suojavarusteilla. Toiminnan laajuuden määrityksen seurauksena yrityksen tulee tehdä aluepelastusvirastolle ilmoitus kemikaalien vähäisestä käsittelystä ja varastoinnista.