Ammattikeittiöiden energiansäästö
Kontinen, Tomi (2011)
Kontinen, Tomi
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111714758
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111714758
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää ammattikeittiöiden energiansäästöön liittyviä seikkoja. Pääpaino tutkimuksessa oli ilmanvaihdon antamat mahdollisuudet. Aihe on mielenkiintoinen siksi, että keittiöistä poistettavat ilmamäärät sisältävät paljon energiaa ja epäpuhtauksia. Epäpuhtaudet asettavat taas lämmöntalteenotolle omat haasteensa. Työssä käytetyt lähteet löytyivät pääasiassa kirjoista, laitevalmistajien esitteistä ja Internet-sivuilta sekä Suomen Rakennusmääräyskokoelmista.
Viranomaisille ja suunnittelijoille lähetetyn kyselyn avulla selvitettiin, millaiset näkemykset heillä on energiansäästöstä. Vastaukset vaihtelivat, mutta tämä on selitettävissä paikkakuntakohtaisilla eroilla.
Talotekniset ratkaisut ovat energiansäästön kannalta tärkeässä asemassa. Ei kuitenkaan saa unohtaa, että keittiön oikeanlainen suunnittelu on tärkeää, sillä väärin suunnitellussa keittiössä ei pystytä käyttämään keittiölaitteita optimaalisesti. Työntekijöiden koulutuksella on oma osansa energiansäästöön, sillä koulutetut henkilöt pystyvät säästämään vanhoillakin laitteilla huomattavasti energiaa.
Viranomaisille ja suunnittelijoille lähetetyn kyselyn avulla selvitettiin, millaiset näkemykset heillä on energiansäästöstä. Vastaukset vaihtelivat, mutta tämä on selitettävissä paikkakuntakohtaisilla eroilla.
Talotekniset ratkaisut ovat energiansäästön kannalta tärkeässä asemassa. Ei kuitenkaan saa unohtaa, että keittiön oikeanlainen suunnittelu on tärkeää, sillä väärin suunnitellussa keittiössä ei pystytä käyttämään keittiölaitteita optimaalisesti. Työntekijöiden koulutuksella on oma osansa energiansäästöön, sillä koulutetut henkilöt pystyvät säästämään vanhoillakin laitteilla huomattavasti energiaa.