Restonomi (AMK) -tutkinnon sisältämän työturvallisuusopetuksen nykytila, käytännön osaaminen ja kehittämisehdotukset Case:SeAMK, ravitsemisala
Korhonen, Anniina (2011)
Korhonen, Anniina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515570
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515570
Tiivistelmä
Keittiötyössä sattuu hyvin erilaisia työtapaturmia, joista yleisimpiä ovat haavat, palovammat, liukastumiset, nyrjähdykset, rasitusvammat sekä selkään kohdistuvat tapaturmat. (Raudas & Björn 2007, 28; Kanerva, Moilanen & Ylä-Outinen 2001, 11.)
Tämän työn tavoitteena oli tutkia Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomi(AMK)-koulutukseen sisältyvän työturvallisuusopetuksen toimivuutta ja siirtymistä teoriaopetuksesta käytäntöön. Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta opiskelijoiden harjoitellessa käytännön keittiötyötä oppilaitoksen oppimisympäristöissä, parantaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja lisätä opettajien mahdollisuuksia todentaa opiskelijoiden työturvallisuusosaamista.
Tietoa työturvallisuuden toteutumisesta oppimisympäristöissä kerättiin havainnointitutkimuksen avulla. Havainnointitekniikkana oli osallistuva havainnointi. Käytännön havainnointi toteutettiin videoimalla ja kirjaamalla muistiinpanoja kolmena eri päivänä opiskelijoiden työskennellessä opiskelijaravintola Risetissä ja ravintola Kaarinissa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravitsemisalan toimipisteessä Kauhajoella. Molemmissa oppimisympäristöissä havainnointi toteutettiin keittiötiloissa.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin tietoa työturvallisuusopetuksen toimivuudesta sekä työturvallisuuden käytännön toteutumisesta opiskelijoiden toimiessa oppi-misympäristöissä. Havainnoinnin tuloksia sekä työturvallisuuden opintomateriaalia hyödyntäen opiskelijoiden ja opettajien käyttöön laadittiin työturvallisuuden tarkistuslista, jonka tavoitteena on parantaa opiskelijoiden työturvallisuusosaamisen seurantaa.
Tämän työn tavoitteena oli tutkia Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomi(AMK)-koulutukseen sisältyvän työturvallisuusopetuksen toimivuutta ja siirtymistä teoriaopetuksesta käytäntöön. Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta opiskelijoiden harjoitellessa käytännön keittiötyötä oppilaitoksen oppimisympäristöissä, parantaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja lisätä opettajien mahdollisuuksia todentaa opiskelijoiden työturvallisuusosaamista.
Tietoa työturvallisuuden toteutumisesta oppimisympäristöissä kerättiin havainnointitutkimuksen avulla. Havainnointitekniikkana oli osallistuva havainnointi. Käytännön havainnointi toteutettiin videoimalla ja kirjaamalla muistiinpanoja kolmena eri päivänä opiskelijoiden työskennellessä opiskelijaravintola Risetissä ja ravintola Kaarinissa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravitsemisalan toimipisteessä Kauhajoella. Molemmissa oppimisympäristöissä havainnointi toteutettiin keittiötiloissa.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin tietoa työturvallisuusopetuksen toimivuudesta sekä työturvallisuuden käytännön toteutumisesta opiskelijoiden toimiessa oppi-misympäristöissä. Havainnoinnin tuloksia sekä työturvallisuuden opintomateriaalia hyödyntäen opiskelijoiden ja opettajien käyttöön laadittiin työturvallisuuden tarkistuslista, jonka tavoitteena on parantaa opiskelijoiden työturvallisuusosaamisen seurantaa.