Viinilista ravintola Konsulinnan kahvihuoneelle
Heikkinen, Katariina (2012)
Heikkinen, Katariina
Vaasan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060812313
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060812313
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tavoitteena oli laatia uusi viinilista ravintola Konsulinnan kahvi-huoneelle. Pyrkimyksenä oli käytännön testauksen perusteella löytää ravintolalle viinit, jotka sopivat keittiömestarin syksyä 2011 varten laatimille kolmelle kolmen ruokalajin menukokonaisuudelle.
Opinnäytetyössä tutustuttiin viinin historiaan ja viinikulttuurin tilaan nykyaikana, viinin ominaisuuksiin sekä aistinvaraiseen arviointiin ja sen hyödyntämiseen tuo-tekehityksessä. Tutkimus toteutettiin järjestämällä kolme eri testitilaisuutta, joissa tietyin perustein valittu raati maisteli menukokonaisuudet ja niihin valitsemani testattavat viinit.
Tutkimuksessa sekä ammattilaisista että ravintolapalveluja aktiivisesti käyttävistä ja viineistä kiinnostuneista henkilöistä koostuva raati testasi jokaisen menukoko-naisuuden ruokalajin kanssa kolmea eri viiniä, ja testauksen pohjalta raati kom-mentoi niitä, niiden yhteensopivuutta ruoan kanssa ja valitsi lopulta ruokalajeille mielestään parhaiten sopivat viinit. Aistinvarainen arviointi tapahtuu jokaisen henkilön omien kokemusten ja mieltymysten pohjalta, joten vastauksissa oli jonkin verran hajontaa. Jokaisen ruokalajin kohdalla esiin nousi kuitenkin yksi suosikki ylitse muiden. Nämä viinit päätettiin luonnollisesti valita ravintolan viinilistalle.
Opinnäytetyössä tutustuttiin viinin historiaan ja viinikulttuurin tilaan nykyaikana, viinin ominaisuuksiin sekä aistinvaraiseen arviointiin ja sen hyödyntämiseen tuo-tekehityksessä. Tutkimus toteutettiin järjestämällä kolme eri testitilaisuutta, joissa tietyin perustein valittu raati maisteli menukokonaisuudet ja niihin valitsemani testattavat viinit.
Tutkimuksessa sekä ammattilaisista että ravintolapalveluja aktiivisesti käyttävistä ja viineistä kiinnostuneista henkilöistä koostuva raati testasi jokaisen menukoko-naisuuden ruokalajin kanssa kolmea eri viiniä, ja testauksen pohjalta raati kom-mentoi niitä, niiden yhteensopivuutta ruoan kanssa ja valitsi lopulta ruokalajeille mielestään parhaiten sopivat viinit. Aistinvarainen arviointi tapahtuu jokaisen henkilön omien kokemusten ja mieltymysten pohjalta, joten vastauksissa oli jonkin verran hajontaa. Jokaisen ruokalajin kohdalla esiin nousi kuitenkin yksi suosikki ylitse muiden. Nämä viinit päätettiin luonnollisesti valita ravintolan viinilistalle.