Liiketoimintaa harjoittava oppimisympäristö : case: Ravintolaidea
Hänninen, Arja (2012)
Hänninen, Arja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012062012896
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012062012896
Tiivistelmä
Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Ravintolaidean toiminta oppimisympäristönä ja liiketoimintaa harjoittavana ravintolana eivät ole kehittyneet pääorganisaation odotusten mukaisesti. Opinnäytetyössä selvitetään voidaanko oppimisympäristötoiminta ja palveluliiketoiminta yhdistää kannattavaksi toiminnaksi. Tutkimuksen päätavoitteena on kehittää toimintamalli, joka mahdollistaa Ravintolaidean palvelujen uudelleen järjestämisen tavoitteiden mukaiseksi toiminnaksi. Uuden palvelujen tuottamisen mallin tulee vastata kolmeen tutkimuskysymykseen: millä mallilla ravintolan liiketoiminta saadaan kannattavaksi, millä mallilla opiskelijoiden osaamisen kehittyminen on tehokkainta, ja millä mallilla saadaan yhteistyö pääorganisaation kanssa toimivammaksi.
Palvelujen tuottamisen malleja vertaillaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kehitetyn PVA-tutkimusmenetelmän (palvelujen vaikutusten arviointi) avulla. Siinä vertaillaan realistisia palvelujen tuottamisen malleia viiteentoista erilaiseen näkökulmaan. Valituilla näkökulmilla pyritään saamaan esiin palvelujen tuottamisen malleista keskeisiset tekijät, jotka vaikuttavat uuden mallin jäsentämiseen ja vastaavat parhaiten esitettyihin tutkimuskysymyksiin.
Tutkimuksen tuloksena syntyi esitys uudesta toimintamallista oppimisympäristön- ja ravintolaliiketoiminnan yhdistämiselle. Uudessa mallissa yhdistyy Jyväskylän ammattikorkeakoulun strategisia tavoitteita: T&K&I-toiminnan integroituminen paremmin koulutukseen, restonomikoulutuksen uudistumisen tarpeita ja oppimisympäristötoiminnan aikaisempaa tehokkaampi toimintatapa. Tutkimustuloksen perusteella syntyneen uuden mallin nimeksi tuli OTK-ympäristömalli. Synteesianalyysiä hyödyntäen tutkimustuloksena rakentui restonomin ydinosaamispuu.
Ravintolaidean uusi oppimisympäristö- ja liiketoimintamalli (OTK-ympäristömalli) esitellään toimeksiantajalle keväällä 2012. Toimeksiantaja voi soveltaa tutkimustuloksia Ravintolaidean liiketoiminnan ja oppimisympäristön kehittämiseen.
Palvelujen tuottamisen malleja vertaillaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kehitetyn PVA-tutkimusmenetelmän (palvelujen vaikutusten arviointi) avulla. Siinä vertaillaan realistisia palvelujen tuottamisen malleia viiteentoista erilaiseen näkökulmaan. Valituilla näkökulmilla pyritään saamaan esiin palvelujen tuottamisen malleista keskeisiset tekijät, jotka vaikuttavat uuden mallin jäsentämiseen ja vastaavat parhaiten esitettyihin tutkimuskysymyksiin.
Tutkimuksen tuloksena syntyi esitys uudesta toimintamallista oppimisympäristön- ja ravintolaliiketoiminnan yhdistämiselle. Uudessa mallissa yhdistyy Jyväskylän ammattikorkeakoulun strategisia tavoitteita: T&K&I-toiminnan integroituminen paremmin koulutukseen, restonomikoulutuksen uudistumisen tarpeita ja oppimisympäristötoiminnan aikaisempaa tehokkaampi toimintatapa. Tutkimustuloksen perusteella syntyneen uuden mallin nimeksi tuli OTK-ympäristömalli. Synteesianalyysiä hyödyntäen tutkimustuloksena rakentui restonomin ydinosaamispuu.
Ravintolaidean uusi oppimisympäristö- ja liiketoimintamalli (OTK-ympäristömalli) esitellään toimeksiantajalle keväällä 2012. Toimeksiantaja voi soveltaa tutkimustuloksia Ravintolaidean liiketoiminnan ja oppimisympäristön kehittämiseen.