Pelkkää laihdutusta? : Fitin näkökulmia ravintoon
Puustinen, Senni (2012)
Puustinen, Senni
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418385
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120418385
Tiivistelmä
Tutkielmassani selvitän, millaisia näkökulmia ravintoon Fit tarjoaa. Mikä on lehden näkemys ravinnosta ja kuinka se käy ilmi lehden sisällöstä? Tutkin myös, miten nyky-hetken ravitsemustrendit ja erikoisruokavaliot näkyvät lehden sivuilla. Pääsevätkö karppaus, kasvissyönti, luonnollisuuden suosiminen ja muut tämän hetken trendit esille lehdessä?
Fit on Aller Median julkaisema liikuntalehti, jonka muita aihealueita ovat hyvä olo, ravinto ja terveys. Lehdestä ilmestyy vuosittain 12 numeroa ja lukijoita sillä on noin 66 000.
Tutkimusmenetelmäni on sisällönanalyysi ja aineistona Fit-lehden kymmenen numeroa vuodelta 2012. Tietoperustassa määrittelen terveys- ja ravintojournalismia, esittelen ravitsemustrendejä sekä erikoisruokavalioita. Lähteinä käytän lehden lisäksi kirjoja, muita lehtiä, Internet-lähteitä sekä omaa asiantuntemustani.
Tutkimus osoitti, että Fit käsittelee ravintoa monipuolisesti, mutta näkökulma on usein sama eli painonhallinta. Fitissä on ravintoartikkeleita viidestä eri pääkategoriasta, jotka ovat laihduttaminen ja ulkonäkö, terveys ja hyvinvointi, trendit, uutuudet ja erikoisruo-kavaliot, nautinto sekä henkilökohtaiset näkemykset. Tutkimus osoitti, että henkilöhaas-tattelut ovat Fitin parasta osaamista käytännönläheisyyden ohella. Eniten parannettavaa lehdellä on ajan tasalla pysymisessä ravintotrendeissä.
Tutkimusta voidaan hyödyntää tulevaisuudessa lehden linjauksia mietittäessä ja Fitin sisältöä kehitettäessä.
Fit on Aller Median julkaisema liikuntalehti, jonka muita aihealueita ovat hyvä olo, ravinto ja terveys. Lehdestä ilmestyy vuosittain 12 numeroa ja lukijoita sillä on noin 66 000.
Tutkimusmenetelmäni on sisällönanalyysi ja aineistona Fit-lehden kymmenen numeroa vuodelta 2012. Tietoperustassa määrittelen terveys- ja ravintojournalismia, esittelen ravitsemustrendejä sekä erikoisruokavalioita. Lähteinä käytän lehden lisäksi kirjoja, muita lehtiä, Internet-lähteitä sekä omaa asiantuntemustani.
Tutkimus osoitti, että Fit käsittelee ravintoa monipuolisesti, mutta näkökulma on usein sama eli painonhallinta. Fitissä on ravintoartikkeleita viidestä eri pääkategoriasta, jotka ovat laihduttaminen ja ulkonäkö, terveys ja hyvinvointi, trendit, uutuudet ja erikoisruo-kavaliot, nautinto sekä henkilökohtaiset näkemykset. Tutkimus osoitti, että henkilöhaas-tattelut ovat Fitin parasta osaamista käytännönläheisyyden ohella. Eniten parannettavaa lehdellä on ajan tasalla pysymisessä ravintotrendeissä.
Tutkimusta voidaan hyödyntää tulevaisuudessa lehden linjauksia mietittäessä ja Fitin sisältöä kehitettäessä.