Omavalvontasuunnitelma Oulun vastaanottokeskuksen ryhmäkodille
Kannisto, Hanna (2013)
Kannisto, Hanna
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303123222
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303123222
Tiivistelmä
Opinnäytetyön idea tuli työpaikaltani Oulun vastaanottokeskuksen ryhmäkodilta. Ryhmäkodin ruokahuolto on pienimuotoista, vähäriskistä kodinomaista toimintaa. Omavalvonta on ollut satunnaista ja vaihtelevaa eikä oma-valvontasuunnitelmaa ole ollut aikaisemmin käytössä. Näinollen omavalvonnan ja ruokaturvallisuuden kehittämi-nen oli tarpeellista. Kehittämistyön tavoitteena oli laatia käytännön ohjeista koostuva omavalvontasuunnitelma ryhmäkodin henkilökunnan käyttöön.
Omavalvontaa koskevan teorian ja osallistuvan havainnoinnin avulla tein riskianalyysin ryhmäkodin ruokahuol-losta. Lisäksi lähetin henkilökunnalle avoimen kyselyn ruokahuollosta ja haastattelin ruokahuollosta eniten vas-tuussa olevat henkilöt. Työpaikalla käydyt keskustelut olivat myös tärkeä osa kehittämistyötä. Omat ja muun henkilökunnan havainnot ruokahuollon keskeisistä riskikohdista olivat yhtenevät. Omavalvontasuunnitelma ra-kennettiin näiden riskien pohjalta. Omavalvontasuunnitelman keskeiset kohdat ovat elintarvikkeiden vastaanotto ja säilytys, kuumentamalla valmistettavien ruokien lämpötilat, jäähdytettävien ruokien lämpötilaseuranta, siivous ja puhdistus, jätehuolto sekä tuholaisten esiintyminen ja torjunta.
Omavalvonta on laaja ja mielenkiintoinen aihe. Omavalvonnan haaste on rakentaa omalle toiminnalle sopiva ja riittävä omavalvontajärjestelmä. Järjestelmän tulee olla tarkoituksenmukainen, jotta sitä toteutetaan ja seurataan. Laatiessani ryhmäkodin omavalvontasuunnitelmaa pyrin huomioimaan työpaikan erityispiirteet. Pyrin tekemään suunnitelmasta mahdollisimman helppokäyttöisen ja toimivan työkalun ruokahuollon jokapäiväiseen toimintaan. Ryhmäkodin henkilökunta arvioi omavalvontasuunnitelman selkeäksi ja hyödylliseksi muistilistaksi ruokahuollon eri vaiheisiin.
Kieli
Omavalvontaa koskevan teorian ja osallistuvan havainnoinnin avulla tein riskianalyysin ryhmäkodin ruokahuol-losta. Lisäksi lähetin henkilökunnalle avoimen kyselyn ruokahuollosta ja haastattelin ruokahuollosta eniten vas-tuussa olevat henkilöt. Työpaikalla käydyt keskustelut olivat myös tärkeä osa kehittämistyötä. Omat ja muun henkilökunnan havainnot ruokahuollon keskeisistä riskikohdista olivat yhtenevät. Omavalvontasuunnitelma ra-kennettiin näiden riskien pohjalta. Omavalvontasuunnitelman keskeiset kohdat ovat elintarvikkeiden vastaanotto ja säilytys, kuumentamalla valmistettavien ruokien lämpötilat, jäähdytettävien ruokien lämpötilaseuranta, siivous ja puhdistus, jätehuolto sekä tuholaisten esiintyminen ja torjunta.
Omavalvonta on laaja ja mielenkiintoinen aihe. Omavalvonnan haaste on rakentaa omalle toiminnalle sopiva ja riittävä omavalvontajärjestelmä. Järjestelmän tulee olla tarkoituksenmukainen, jotta sitä toteutetaan ja seurataan. Laatiessani ryhmäkodin omavalvontasuunnitelmaa pyrin huomioimaan työpaikan erityispiirteet. Pyrin tekemään suunnitelmasta mahdollisimman helppokäyttöisen ja toimivan työkalun ruokahuollon jokapäiväiseen toimintaan. Ryhmäkodin henkilökunta arvioi omavalvontasuunnitelman selkeäksi ja hyödylliseksi muistilistaksi ruokahuollon eri vaiheisiin.
Kieli