Toimintolaskennan soveltaminen, Case: Pudasjärven kaupungin ruokapalvelut
Nissi, Maarit (2013)
Nissi, Maarit
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304164500
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304164500
Tiivistelmä
Kuntarakenteiden muutokset heijastuvat kuntien tuottamiin palveluihin. Kunnissa lasketaan kustannuksia tarkasti ja käydään keskusteluja myös palvelujen kilpailuttamisesta. Kilpailuttamistilanteessa tulee olla tietoa tuotteen aiheuttamista kustannuksista. Kilpailuttamistilanteessa tuotteella tulee olla myös hinta. Hinnan määrittely on yksi osa tuotteistamisprosessia. Tuotteistamisen myötä palveluista ja tuotteista saadaan kilpailukykyisiä ja organisaation sisällä tietoisuus oman toiminnan tuotantoprosessesista lisääntyy.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuskohteena on Pudasjärven kaupungin ruokapalvelut. Tässä tutkimuksessa keskitytiin kaupungin valmistuskeittiönä toimivaan Rimminkankaan keittiön toimintaan. Työn tarkoituksena oli selvittää toimintolaskentaa soveltamalla yhden ateriakokonaisuuden hinta. Työn empiirinen osa muodostuu työajanseurannasta ja toimintolaskennan soveltamisesta. Tiedonkeruun menetelminä käytettiin työajanseurantalomaketta, haastatteluja ja havainnointia.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin selville ateriakokonaisuden hinta ja siihen vaikuttavat kustannukset. Työajanseurannallla selvitettiin työajan jakautuminen ruokapalvelujen toiminnoille. Tuotteistaminen ja toimintolaskenta ovat varteenotettavia työkaluja kuntien palvelujen tehokkaaseen tuottamiseen. Kustannusrakenteiden muuttuessa toimintolaskennalla saadaan tuotekohtaiset kustannukset selville. Pudasjärven kaupungin ruokapalvelut voivat hyödyntää toimintolaskentamallia ja opinnäytetyössä kehitettyä työajanseurantalomaketta myös muiden ruokatuotteiden hintoja määriteltäessä.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuskohteena on Pudasjärven kaupungin ruokapalvelut. Tässä tutkimuksessa keskitytiin kaupungin valmistuskeittiönä toimivaan Rimminkankaan keittiön toimintaan. Työn tarkoituksena oli selvittää toimintolaskentaa soveltamalla yhden ateriakokonaisuuden hinta. Työn empiirinen osa muodostuu työajanseurannasta ja toimintolaskennan soveltamisesta. Tiedonkeruun menetelminä käytettiin työajanseurantalomaketta, haastatteluja ja havainnointia.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin selville ateriakokonaisuden hinta ja siihen vaikuttavat kustannukset. Työajanseurannallla selvitettiin työajan jakautuminen ruokapalvelujen toiminnoille. Tuotteistaminen ja toimintolaskenta ovat varteenotettavia työkaluja kuntien palvelujen tehokkaaseen tuottamiseen. Kustannusrakenteiden muuttuessa toimintolaskennalla saadaan tuotekohtaiset kustannukset selville. Pudasjärven kaupungin ruokapalvelut voivat hyödyntää toimintolaskentamallia ja opinnäytetyössä kehitettyä työajanseurantalomaketta myös muiden ruokatuotteiden hintoja määriteltäessä.