Liiketoimintasuunnitelma pitopalveluyritykselle
Pakkala, Tiina (2013)
Pakkala, Tiina
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121220958
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121220958
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia liiketoimintasuunnitelma pitopalveluyritykselle.Pitopalvelu-ja cateringtoimin-nassa ruokapalvelut järjestetään asiakkaan tilauksen mukaan, yleisimmin vuokratiloissa tai asiakkaan omissa tiloissa. Pitopalvelutoiminnan tärkeimmät asiakkaat ovat perheet ja yritykset. Asiakaskunta määräytyy pitkälle yrityksen resurssien mukaan. Pitopalvelutoimina ja samalla koko ravitsemisala on kasvusuuntainen palveluala Suomessa. Liiketoimintasuunnitelma laadittiin uudelle yritykselle. Yrityksen toiminta-alueena toimii Keski-Pohjanmaa. Ajatus yrityksen perustamiselle tuli oman yrittäjyyshaaveen kautta.
Toiminnallinen opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, liiketoimintasuunnitelman kokoamisesta ja työn vaiheiden raportoinnista. Teoriaosuudessa käsitellään pitopalvelutoimintaa, yritystoiminnan perusteita ja liiketoimintasuunnitelman laatimista sekä liikeidean ja markkinoinnin suunnittelun teoriaa. Liiketoimintasuunnitelman tekememisen vaiheet ja niihin kuuluvat päätöksenteot kuvailtiin vaihe vaiheelta. Keskeisenä tavoitteena oli suunnitella yrityksen tuotteet ja palvelut niin, että yrityksen perustamisesta tulisi taloudellisesti kannattava sekä menestyvä alueen kilpailumarkkinoilla. Lisäksi yrittäjyyteen vaadittavia valmiuksia punnittiin työn ohella.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen onnistui hyvin. Sopivaan suunnitelmapohjaan tehty työ oli kattava ja selkeä kokonaisuus. Laatimista auttoi lähteisiin perehtyminen sekä koulutuksen antama pohjatieto. Yrityksen perustamisen riskit ja haasteellisuus tuli työn edetessä selkeämmin esille. Yritystoiminnan perustamisen vaiheet olivat paljon vaativampia kuin mitä opinnäytetyön alussa osasi odottaa. Liiketoimintasuunntielman tekeminen osoitti, että oman yrityksen perustaminen ei toteudu lähiaikoina, sillä kokemusta pitopalvelualalta ja yritystoiminnasta olisi hyvä saada ennen oman toiminnan aloittamista.
Toiminnallinen opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, liiketoimintasuunnitelman kokoamisesta ja työn vaiheiden raportoinnista. Teoriaosuudessa käsitellään pitopalvelutoimintaa, yritystoiminnan perusteita ja liiketoimintasuunnitelman laatimista sekä liikeidean ja markkinoinnin suunnittelun teoriaa. Liiketoimintasuunnitelman tekememisen vaiheet ja niihin kuuluvat päätöksenteot kuvailtiin vaihe vaiheelta. Keskeisenä tavoitteena oli suunnitella yrityksen tuotteet ja palvelut niin, että yrityksen perustamisesta tulisi taloudellisesti kannattava sekä menestyvä alueen kilpailumarkkinoilla. Lisäksi yrittäjyyteen vaadittavia valmiuksia punnittiin työn ohella.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen onnistui hyvin. Sopivaan suunnitelmapohjaan tehty työ oli kattava ja selkeä kokonaisuus. Laatimista auttoi lähteisiin perehtyminen sekä koulutuksen antama pohjatieto. Yrityksen perustamisen riskit ja haasteellisuus tuli työn edetessä selkeämmin esille. Yritystoiminnan perustamisen vaiheet olivat paljon vaativampia kuin mitä opinnäytetyön alussa osasi odottaa. Liiketoimintasuunntielman tekeminen osoitti, että oman yrityksen perustaminen ei toteudu lähiaikoina, sillä kokemusta pitopalvelualalta ja yritystoiminnasta olisi hyvä saada ennen oman toiminnan aloittamista.