Ikääntyneille soveltuvat smoothietyyppiset elintarvikkeet Suomessa
Myyrä, Marjo (2013)
Myyrä, Marjo
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121220953
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121220953
Tiivistelmä
Ikääntyneet ovat tärkeä kuluttajaryhmä, joka on huomioitava teollisten elintarvikkeiden tuotekehityksessä. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitkä ovat kriteerit suunniteltaessa ikääntyneille hyvin soveltuvia elintarvikkeita ja pakkauksia, millaisia smoothietyyppisiä, kasvispohjaisia tuotteita Suomessa on markkinoilla ja alustavasti arvioida niitä ikääntyneiden kuluttajaryhmän näkökulmasta.
Opinnäytetyö liittyi syyskuussa 2013 alkaneeseen EU-hankkeeseen ”Optimised food products for elderly populations” (Optifel). Koko hankkeen tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ravitsemusta, lisäämällä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksellisista tarpeista sekä vaatimuksista ja toiveista, jotka kohdistuvat heille suunnattuihin elintarvikkeisiin. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kanssa.
Opinnäytetyö keskittyi hedelmiin ja kasviksiin, joita hankekin käsittelee. Elintarvikkeiden ja pakkausten kriteerit etsittiin aiemmin tehdyistä ja julkaistuista tutkimuksista. Suomessa markkinoilla syksyllä 2013 olevien smoothietyyppisten tuotteiden tietoja kerättiin valmistajien Internet-sivuilta ja tuoteselosteista. Tämän jälkeen suunniteltiin tuotteiden alustavaan tarkasteluun ja ikääntyneiden raadin arviointiin arviointilomakkeet ja testattiin niitä muutaman (n=4 ja n=12) koehenkilön raadeilla. Molempiin tapahtumiin valittiin tuotteet aiemmin kerätystä elintarvikeluettelosta.
Tärkeimmät kriteerit ikääntyneille hyvin soveltuvista tuotteista ja pakkauksista ovat syöntivalmius, nielemisen helppous, perinteisyys ja pakkauksen helppo avattavuus. Muutamien eri raaka-aineista valmistettujen, kaupallisten smoothietuotteiden suppeasta aistinvaraisesta arvioinnista saatiin kokemusperäistä tietoa, jota voidaan hyödyntää Optifel-hankkeessa myöhemmin kehitettävien kasvistuoteprototyyppien aistinvaraisen arvioinnin suunnittelussa.
Opinnäytetyö liittyi syyskuussa 2013 alkaneeseen EU-hankkeeseen ”Optimised food products for elderly populations” (Optifel). Koko hankkeen tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ravitsemusta, lisäämällä tietoa ikääntyneiden ravitsemuksellisista tarpeista sekä vaatimuksista ja toiveista, jotka kohdistuvat heille suunnattuihin elintarvikkeisiin. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kanssa.
Opinnäytetyö keskittyi hedelmiin ja kasviksiin, joita hankekin käsittelee. Elintarvikkeiden ja pakkausten kriteerit etsittiin aiemmin tehdyistä ja julkaistuista tutkimuksista. Suomessa markkinoilla syksyllä 2013 olevien smoothietyyppisten tuotteiden tietoja kerättiin valmistajien Internet-sivuilta ja tuoteselosteista. Tämän jälkeen suunniteltiin tuotteiden alustavaan tarkasteluun ja ikääntyneiden raadin arviointiin arviointilomakkeet ja testattiin niitä muutaman (n=4 ja n=12) koehenkilön raadeilla. Molempiin tapahtumiin valittiin tuotteet aiemmin kerätystä elintarvikeluettelosta.
Tärkeimmät kriteerit ikääntyneille hyvin soveltuvista tuotteista ja pakkauksista ovat syöntivalmius, nielemisen helppous, perinteisyys ja pakkauksen helppo avattavuus. Muutamien eri raaka-aineista valmistettujen, kaupallisten smoothietuotteiden suppeasta aistinvaraisesta arvioinnista saatiin kokemusperäistä tietoa, jota voidaan hyödyntää Optifel-hankkeessa myöhemmin kehitettävien kasvistuoteprototyyppien aistinvaraisen arvioinnin suunnittelussa.