KEHITYSVAMMAISTEN RAVITSEMUKSEN KEHITTÄMINEN – TOIMINTATUTKIMUS ASUMISYKSIKKÖ KATRILLISSA
Nevalainen, Jenni; Rantanen, Anna-Mari (2014)
Nevalainen, Jenni
Rantanen, Anna-Mari
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411793
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411793
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli perehtyä asumisyksikkö Katrillin asukkaiden ravitsemusongelmiin. Katrilli on osa Ravimäkiyhdistystä. Asukkaat ovat lievästi kehitysvammaisia. Opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on asukkaiden tietämys terveellisestä ravitsemuksesta sekä millainen heidän ruokavalionsa ja terveydentilansa on.
Tässä tutkimuksessa kehitysvammaisten ravitsemusta kehitettiin toimintatutkimuksella. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin haastattelua ja havainnointia. Tutkimuksessa haastateltiin ohjaajia ja asukkaita. Havainnointia toteutettiin askartelutuokion lomassa. Tutkimukseen osallistui 8 asukasta. Tutkimusongelmat syntyivät teoriatiedon ja toimeksiantajan määrittelemän tarpeen pohjalta. Tavoitteena oli lisätä asukkaiden ymmärrystä terveellisestä ravitsemuksesta, sekä motivoida heitä terveellisempään ruokavalioon asenteisiin vaikuttamalla. Ravitsemusongelmiin pyrittiin vaikuttamaan valmistamalla yhdessä terveellistä iltapalaa.
Tiedonkeruun perusteella asukkailla ilmeni ylipainoa, yksipuolista ravitsemusta, napostelua, ahmimista ja liikunnan puutetta. Lisäksi ruokavalion laatu oli heikko ja se sisälsi vain vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Asukkaat olivat kuitenkin hyvin selvillä siitä, millainen terveellinen ruokavalio on. Iltapalaa dokumentoitiin valokuvaamalla. Asukkaat saivat valokuvakansiot, joihin oli koottu valokuvia ja reseptejä sekä seinätaulun. Kuvien tarkoitus on innostaa ja motivoida terveellisempään elämäntapaan. Asukkaat olivat hyvin mukana yhteisessä toiminnassa. Kehittämisehdotuksenamme on, että ohjaajat ottaisivat näkyvämmän roolin ravitsemuksen ohjaamisessa ja uusien ruokailutottumusten ylläpitämisessä. Jatkossa myös liikunnan lisääminen tukisi painonhallintaa.
Tässä tutkimuksessa kehitysvammaisten ravitsemusta kehitettiin toimintatutkimuksella. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin haastattelua ja havainnointia. Tutkimuksessa haastateltiin ohjaajia ja asukkaita. Havainnointia toteutettiin askartelutuokion lomassa. Tutkimukseen osallistui 8 asukasta. Tutkimusongelmat syntyivät teoriatiedon ja toimeksiantajan määrittelemän tarpeen pohjalta. Tavoitteena oli lisätä asukkaiden ymmärrystä terveellisestä ravitsemuksesta, sekä motivoida heitä terveellisempään ruokavalioon asenteisiin vaikuttamalla. Ravitsemusongelmiin pyrittiin vaikuttamaan valmistamalla yhdessä terveellistä iltapalaa.
Tiedonkeruun perusteella asukkailla ilmeni ylipainoa, yksipuolista ravitsemusta, napostelua, ahmimista ja liikunnan puutetta. Lisäksi ruokavalion laatu oli heikko ja se sisälsi vain vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Asukkaat olivat kuitenkin hyvin selvillä siitä, millainen terveellinen ruokavalio on. Iltapalaa dokumentoitiin valokuvaamalla. Asukkaat saivat valokuvakansiot, joihin oli koottu valokuvia ja reseptejä sekä seinätaulun. Kuvien tarkoitus on innostaa ja motivoida terveellisempään elämäntapaan. Asukkaat olivat hyvin mukana yhteisessä toiminnassa. Kehittämisehdotuksenamme on, että ohjaajat ottaisivat näkyvämmän roolin ravitsemuksen ohjaamisessa ja uusien ruokailutottumusten ylläpitämisessä. Jatkossa myös liikunnan lisääminen tukisi painonhallintaa.