IBD-potilaiden näkemys ravitsemuksen vaikutuksesta sairauden kulkuun
Mäkynen, Maria (2014)
Mäkynen, Maria
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101714794
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101714794
Tiivistelmä
Crohnin tauti ja colitis ulcerosa ovat kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia. Sairauksista käytetään yhteisnimitystä IBD (Inflammatory bowel disease). Sairauden oirekuva vaihtelee yksilöllisesti rauhallisesta vaiheesta akuuttiin vaiheeseen. Ruokavaliolla on huomattu olevan yhteys sairauden kulkuun.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kokevatko IBD-potilaat ravitsemuksella olevan merkitystä oman sairautensa kulkuun ja millaiset elintarvikkeet suolisto-oireisiin vaikuttavat. Lisäksi tutkimuksella haluttiin selvittää, vaikeuttaako sairastuminen ruokailua sosiaalisissa ruokailuympäristöissä ja kokevatko tutkittavat saaneensa tarpeeksi ravitsemusohjausta oman alueensa asiantuntijoilta.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla puolistrukturoitua kyselylomaketta käyttäen. Linkki lomakkeeseen lähetettiin tutkittaville sähköpostitse. Tutkittavien perusjoukko koostui Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen Crohn ja Colitis ry:n jäsenistä. Vastauksia tutkimukseen saatiin 72 jäseneltä. Vastausprosentti oli 19.
Tutkimuksen tulokset kertoivat, että suurin osa potilaista koki ravitsemuksella olevan merkitystä oman sairautensa kulkuun. Suurin osa vastaajista oli tehnyt ruokavalioonsa muutoksia sairauden vuoksi. Erityisruokavalioista käytettiin eniten vähälaktoosista ruokavaliota ja ruoka-aineista vältettiin eniten ruisleipää. Suolistoa ärsyttävimpiä ruokia olivat tuore leipä ja rasvainen ruoka. Hapanmaitotuotteet näyttivät rauhoittavan suolistoa. Suurin osa tutkittavista ei kokenut sairauden vaikeuttavan ulkona syömistä. Yli puolet vastanneista kertoi saaneensa sairauteen liittyvää ravitsemusohjausta. Ohjausta ei kuitenkaan koettu saatavan tarpeeksi.
Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että ravitsemuksella on suuri vaikutus IBD-sairauksien kulkuun. Sairauden oireita voidaan helpottaa noudattamalla yksilöllistä ruokavaliota. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella olisi tarpeellista lisätä sairauteen liittyvää ravitsemusohjausta.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kokevatko IBD-potilaat ravitsemuksella olevan merkitystä oman sairautensa kulkuun ja millaiset elintarvikkeet suolisto-oireisiin vaikuttavat. Lisäksi tutkimuksella haluttiin selvittää, vaikeuttaako sairastuminen ruokailua sosiaalisissa ruokailuympäristöissä ja kokevatko tutkittavat saaneensa tarpeeksi ravitsemusohjausta oman alueensa asiantuntijoilta.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla puolistrukturoitua kyselylomaketta käyttäen. Linkki lomakkeeseen lähetettiin tutkittaville sähköpostitse. Tutkittavien perusjoukko koostui Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen Crohn ja Colitis ry:n jäsenistä. Vastauksia tutkimukseen saatiin 72 jäseneltä. Vastausprosentti oli 19.
Tutkimuksen tulokset kertoivat, että suurin osa potilaista koki ravitsemuksella olevan merkitystä oman sairautensa kulkuun. Suurin osa vastaajista oli tehnyt ruokavalioonsa muutoksia sairauden vuoksi. Erityisruokavalioista käytettiin eniten vähälaktoosista ruokavaliota ja ruoka-aineista vältettiin eniten ruisleipää. Suolistoa ärsyttävimpiä ruokia olivat tuore leipä ja rasvainen ruoka. Hapanmaitotuotteet näyttivät rauhoittavan suolistoa. Suurin osa tutkittavista ei kokenut sairauden vaikeuttavan ulkona syömistä. Yli puolet vastanneista kertoi saaneensa sairauteen liittyvää ravitsemusohjausta. Ohjausta ei kuitenkaan koettu saatavan tarpeeksi.
Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että ravitsemuksella on suuri vaikutus IBD-sairauksien kulkuun. Sairauden oireita voidaan helpottaa noudattamalla yksilöllistä ruokavaliota. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella olisi tarpeellista lisätä sairauteen liittyvää ravitsemusohjausta.