Erityiasiakkaiden reseptiikan suunnittelu ja vakiointi : Case: Hirvinummen palvelukoti
Kallio, Heidi (2014)
Kallio, Heidi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121620048
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121620048
Tiivistelmä
Erityisasiakkaiden reseptiikan suunnittelu ja vakiointi -aiheen valinta tapahtui helposti, koska toimeksiantajalla Hirvinummen palvelukodilla ei ollut käytössä vakioitua reseptiikkaa. Työssä on suunniteltu reseptiikka myös jokaisesta tarvittavasta erityisruokavaliosta, jolloin työ olisi hyvä apu myös uuden työntekijän perehdyttämisessä. Työn tarkoituksena on myös taata tarjottavan ruoan terveellisyys, turvallisuus ja tasalaatuisuus. Kehitin myös pohjan kolmen viikon kiertävälle ruokalistalle pääraaka-aineittain, jonka avulla voidaan varmistaa ruokalistan monipuolisuus.
Suomessa on arviolta 40 000 henkilöä, jolla on jonkin asteen kehitysvamma. Hirvinummen palvelukoti on yksi KVPS Tukena Oy:n palveluyksiköistä, joka sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa. Palvelukoti tarjoaa kodin 21 erityisasukkaalle, joiden kehitysvamman asteet vaihtelevat suuresti. Lisäksi palvelukoti järjestää tilapäisasumista tarpeen mukaan, myös kehitysvammaisille lapsille.
Työn tärkein tavoite on varmistaa ruokien terveellisyys ja turvallisuus. Työ myös helpottaa keittiöhenkilökunnan, sekä sijaisten ja uusien työntekijöiden työtä usei den ruokavalioiden valmistuksessa ja varmistaa ruokien tasalaatuisuuden.
Reseptiikka luotiin niin, että sitä on helppo käyttää joko soveltuvasti yhdistettynä nykyisiin ruokiin tai kokonaisena kokonaisuutena sellaisenaan. Reseptiikan suunnittelussa on huomioitu asukkaiden toiveet, jotka on selvitetty vapaamuotoi-sena haastatteluna.
Opinnäytetyö on kokonaisuus, jota palvelukoti voi hyödyntää sellaisenaan tai osa-alueittain. Vakioitu reseptiikka on työn suurin osa-alue, mutta sen lisäksi pelkkä kolmen viikon ruokalista on käytettävissä sellaisenaan. Lisäksi reseptiikasta käy ilmi suurpiirteinen annosten hinta-arvio ja ruokien ravintoainesisältö.
Suomessa on arviolta 40 000 henkilöä, jolla on jonkin asteen kehitysvamma. Hirvinummen palvelukoti on yksi KVPS Tukena Oy:n palveluyksiköistä, joka sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa. Palvelukoti tarjoaa kodin 21 erityisasukkaalle, joiden kehitysvamman asteet vaihtelevat suuresti. Lisäksi palvelukoti järjestää tilapäisasumista tarpeen mukaan, myös kehitysvammaisille lapsille.
Työn tärkein tavoite on varmistaa ruokien terveellisyys ja turvallisuus. Työ myös helpottaa keittiöhenkilökunnan, sekä sijaisten ja uusien työntekijöiden työtä usei den ruokavalioiden valmistuksessa ja varmistaa ruokien tasalaatuisuuden.
Reseptiikka luotiin niin, että sitä on helppo käyttää joko soveltuvasti yhdistettynä nykyisiin ruokiin tai kokonaisena kokonaisuutena sellaisenaan. Reseptiikan suunnittelussa on huomioitu asukkaiden toiveet, jotka on selvitetty vapaamuotoi-sena haastatteluna.
Opinnäytetyö on kokonaisuus, jota palvelukoti voi hyödyntää sellaisenaan tai osa-alueittain. Vakioitu reseptiikka on työn suurin osa-alue, mutta sen lisäksi pelkkä kolmen viikon ruokalista on käytettävissä sellaisenaan. Lisäksi reseptiikasta käy ilmi suurpiirteinen annosten hinta-arvio ja ruokien ravintoainesisältö.